Princesa Haja in šejk Mohamed sta se poročila leta 2004. Foto: Reuters
Princesa Haja in šejk Mohamed sta se poročila leta 2004. Foto: Reuters

Princesa Haja je že tretja članica dubajskega dvora, ki je zbežala iz Združenih arabskih emiratov. V začetku meseca so mediji poročali, da je v strahu za svoje življenje zbežala v London.

Proces na londonskem sodišču se osredotoča na otroka odtujenih zakoncev, s katerima je pribežala na Otok. Kot poroča PA, je princesa sodnika danes na prvi dan sojenja zaprosila za t. i. zaščito pred prisilnim zakonom. Sodnik je medijem dovolil omejeno poročanje o primeru.

Poleg prošnje za sodno zaščito zaradi prisilnega zakona je princesa tudi zaprosila za skrbništvo nad otrokoma, zase pa nalog za nenadlegovanje.
Šejk Mohamed, ki je pozval k vrnitvi otrok v Dubaj, na obravnavi ni bil prisoten.

Šejka na prvi dan sojenja v Londonu ni bilo, princesa pa je vložila prošnjo za sodno zaščito pred prisilnim zakonom. Foto: Reuters
Šejka na prvi dan sojenja v Londonu ni bilo, princesa pa je vložila prošnjo za sodno zaščito pred prisilnim zakonom. Foto: Reuters

Princesa Haja, ki se je rodila v Jordaniji in se je šolala na zasebnih šolah v Veliki Britaniji, je olimpijska tekmovalka v dresurnem jahanju in polsestra jordanskega vladarja, kralja Abdullaha II.

S šejkom Mohamedom se je poročila leta 2004 ter s tem postala njegova šesta žena. 70-letni, več milijard evrov težki šejk, ima z različnimi ženami kar 23 otrok, navaja BBC.

Princesa Haja je sprva zbežala v Nemčijo, da bi skušala poiskati azil tam, a je prišlo pred tedni na dan, da živi v vili v osrednjem Londonu in da si želi na Otoku tudi ostati. A ni vse tako preprosto – če bo njen soprog zahteval njeno vrnitev v Dubaj, bi to lahko pomenilo pravo diplomatsko nočno moro za Veliko Britanijo, tesno zaveznico ZAE.

Nejasne okoliščine vrnitve šejke Latife

Potem ko je 45-letna princesa, hči pokojnega jordanskega kralja Huseina, zbežala, je šejk Mohamed na svojem Instagramu objavil jezno pesem, v kateri neimenovano žensko obtožuje izdaje in nezvestobe.

Viri blizu princese navajajo, da je zbežala, ker je nedavno izvedela neprijetno resnico o eni izmed šejkovih hčera, šejki Latifi, ki je lani s pomočjo nekega Francoza pobegnila iz Dubaja, a so jo ob obali Indije prestregli oboroženi moški in jo odpeljali nazaj v domovino.

V tistem času je princesa Haja zagovarjala uradno stališče Dubaja, češ da je bila šejka Latifa "zelo ranljiva" in se jo je dalo zlahka izkoristiti, zdaj pa je "na varnem v Dubaju". Zagovorniki človekovih pravic po drugi strani trdijo, da je bila Latifa dejansko ugrabljena.

Pozneje naj bi princesa Haja izvedela dodatne podrobnosti glede primera, zaradi česar so se poslabšali njeni odnosi s člani razširjene družine njenega moža, kar jo je tudi spodbudilo k begu na Otok.

Pobegla dubajska princesa na sodišču