Novi prvi par Hrvaške: zakonca Milanović. Foto: EPA
Novi prvi par Hrvaške: zakonca Milanović. Foto: EPA

Po 99,85 preštetih glasov je izid naslednji: Milanović je prejel 52,70 odstotka glasov, Kolinda Grabar-Kitarović pa 47,30 odstotka glasov, kar je v praksi pomenilo, da je bilo med kandidatoma dobrih 105.000 glasov razlike. Kot poroča hrt.hr, je Milanović zmagal v osmih županijah in Zagrebu, predsednica pa v 12 županijah. Največjo odstotkovno razliko je Milanović pridobil v Istri, kjer je prejel 77.000 glasov, protikandidatka pa 18.000, kar je skoraj polovica končne razlike.

Sorodna novica Zoran Milanović je novi predsednik Hrvaške

Glasovnice v tujini so pričakovano pokazale gladko zmago Kolinde Grabar-Kitarović, ki je prejela 87,92 odstotka glasov, Milanović pa 12,08 odstotka glasov.

Spravni nagovor

"Vem, kaj predsednik lahko dela, česa ne sme, ne bo spletk, tajnih dogovorov in poslov, zame bodo vse stranke enakopravne, ker smo parlamentarna demokracija," je med drugim dejal v zelo spravljivem nagovoru po zmagi. Kot je dejal, je bila kampanja dolga, težka, ni bila vedno korektna, toda tako pač je. "Če sem bil do koga preveč oster, izrekel kakšno neresnico, to ni bilo namerno. Od danes delam in živim drugačen položaj kot do zdaj." Na začetku se je nekdanji premier in dolgoletni predsednik stranke SDP zahvalil vsem volivcem in tudi protikandidatki, kar je izzvalo negodovanje med zbranimi, a jih je hitro zaustavil in dejal, da je bila "takšna situacija pred petimi leti in ne bo nikoli več."

"Bodimo edinstveni v različnosti, majhen, toda močen in žilav narod, ki gre počasi, a neprenehoma proti boljšim rezultatom in večjemu zadovoljstvu ljudi, ki živijo na Hrvaškem. Če je moja tesna, toda poštena zmaga vnesla malo duha v to našo družbo in naše ljudi, potem sem zelo srečen. Veselimo se skupaj," je končal svoj nagovor.

Kolinda Grabar-Kitarović je dejala, da se bo zdaj posvetila doktoratu, najprej pa se bo odpravila na dopust.
Kolinda Grabar-Kitarović je dejala, da se bo zdaj posvetila doktoratu, najprej pa se bo odpravila na dopust. "Na dopustu nisem bila že 5 let." Foto: EPA

Odhajajoča predsednica: "Milanoviću ponujam roko"

Tudi odhajajoča predsednica je bila v govoru po objavi poraza spravljiva. "Ostanimo enotni. Sporočilo, ki ga moramo izvleči, je, da moramo biti več med ljudmi. Zoran Milanović bo predsednik prihodnjih pet let. Ne bom rekla besede proti svojim nasprotnikom in sodelavcem. Zoranu Milanoviću ponujam roko, da pokažemo, kaj je miren prenos oblasti. Kar potrebuje Hrvaška, je strpnost. To sem skušala pokazati preteklih pet let," je dejala Kolinda Grabar-Kitarović in dodala, da želi Milanoviću uspeh, ker je to "v interesu mojih in njegovih otrok, vseh naših otrok."

Predsednik HDZ-ja in premier Andrej Plenković je Milanoviću čestital za zmago. "To bo trda kohabitacija v skladu z ustavo," je dejal glede prihodnjega sodelovanja z Milanovićem. Napovedal je tudi natančno analizo kampanje, ki se je končala s porazom njihove kandidatke. "Analizirali bomo izide in razloge, zakaj se je to zgodilo. Povedal sem že, da so vsi glasovi od sredine proti desnici, ki so šli Miroslavu Škori, dejansko dajali prednost Milanoviću," je dejal Plenković.

Pahor že čestital novemu predsedniku

Zjutraj je z novoizvoljenim hrvaškim predsednikom po telefonu že govoril naš predsednik Borut Pahor, ki mu je čestital za zmago in sprejel vabilo na njegovo inavguracijo, ki bo februarja v Zagrebu. "Vesel sem, da je v najinem pogovoru ponovil izjavo, (...) da želi izboljšati odnose s Slovenijo in da bo to ena od njegovih prednostnih nalog," je Pahor v Ljubljani povedal novinarjem. "Rekel sem, da ima v tem smislu v Sloveniji prijatelja, nekoga, ki je v celoti predan dialogu, iskanju rešitev, da pa seveda moja stališča glede arbitražnega sporazuma pozna in da jih mora upoštevati," je poudaril Pahor v izjavi po sprejemu kolednikov v predsedniški palači.

Milanović naj bi položaj nastopil čez dober mesec dni. Foto: EPA
Milanović naj bi položaj nastopil čez dober mesec dni. Foto: EPA

Znova kohabitacija na dveh najvišjih položajih

Kot je poročal Radio Slovenija, je bila posebnost volitev veliko število neveljavnih glasovnic. Takšnih je bilo skoraj 90.000 ali dobre štiri odstotke glasovnic, ki jih pripisujejo volivcem Miroslava Škora. Očitno so si volivci želeli sprememb, vendar ne preveč korenitih, kakršne je ponujal poskus s Škorom, je za Radio Slovenija dejal profesor na zagrebški fakulteti za politične vede Dejan Jović. "Očitno del volivcev želi, da se odgovornost za oblast razdeli med dve največji stranki. Podobno je bilo ob zmagi Kitarovičeve pred petimi leti. Princip kohabitacije med dvema največjima strankama na dveh najvišjih položajih v državi se bo s tem spet nadaljeval. "

Odzivi na izvolitev Milanovića

V odzivu na Milanovićevo zmago je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da ga ne skrbi, da bi novoizvoljeni hrvaški predsednik blokiral pot Srbije v Evropsko unijo.

Milanović, ki je bil v nedeljo v drugem krogu volitev izvoljen za novega predsednika Hrvaške, je namreč med volilno kampanjo dejal, da poti Srbije v EU ne bo blokiral, "razen če nam ne bodo dali toliko razlogov, da ne bomo imeli druge izbire".

Za Vučića, nekdanjega tesnega sodelavca pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, pa je Milanović dejal, da je "vojni nasilnež", ki je hrvaške Srbe hujskal k vojnemu uporu proti hrvaškim oblastem v 90. letih prejšnjega stoletja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Slišal sem že vse mogoče. Skomignete z rameni in pustite tem velikanom, da delajo svoje in svojo državo porivate naprej," je v odzivu na te izjave dejal Vučić. "Če nas bo Hrvaška blokirala ali ne, bomo mi še naprej rasli dvakrat hitreje od nje .... želimo pa ji vse najboljše in dobre odnose z njo," je dodal.

Milanoviću ob zmagi sicer še ni čestital, češ da čaka na uradne izide volitev.

Zunanja ministrica BiH-a Bisera Turković pa je ocenila, da bi morala Milanovićeva izvolitev zmanjšati nepotrebne politične konflikte in prispevati k temu, da se bodo vsi na Hrvaškem in v BiH-u lotili resnega dela. Poudarila je, da je z BiH-om bolje sodelovati kot jo napadati, pri čemer je dodala, da njena država potrebuje dobre sosede, partnerje in prijatelje. "Mi si nismo izbirali sosedov in tudi oni si niso izbrali nas. Vsak pameten sosed in človek ve, da BiH ostaja tu, kjer je, kot neodvisna in suverena država. Potemtakem je z našo državo bolje sodelovati kot jo napadati. Retoriko, ki je zdaj aktualna, je treba čim prej prevladati," je še dejala ministrica.

Nov hrvaški predsednik bo Zoran Milanović