Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje zaradi korupcije v zdravstvu. Foto: AP
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje zaradi korupcije v zdravstvu. Foto: AP

Nekdanja direktorica podjetja Urška Jurkovič je v zameno za imuniteto policiji pomagala zbrati dokaze zoper zdravnike.

Sodnica Dejana Fekonja je z nekdanjo knjigovodkinjo Emporio Medicala Matejo Repar podrobno pregledovala različno poslovno dokumentacijo podjetja, od računov, nalogov za plačilo do potnih nalogov. Na nekaterih nalogih za nakazilo so ročno zapisane zabeležke s priimki obdolženih zdravnikov. Pregledali sta tudi račune, ki jih je podjetje plačevalo obdolženim zdravnikom za domnevno tržne raziskave.

Knjigovodkinja je osvetlila tudi finančne tokove med podjetji Emporio Medical in Newport Medical. Tako so na primer v podjetju zaposlenim osnovno plačo ter prevozne stroške nakazovali z bančnega računa Emporio Medicala, variabilni del plače, 13. plačo in božičnico pa z računa Newport Medicala, je pojasnila knjigovodkinja.

Svetovalka in mariborski policijski "underground"

Kot je opisala, je po letu 2012 podjetje slabo poslovalo. Dolgovi so naraščali, denarja ni bilo, na drugi strani je vodstvo preveč zapravljalo za osebne zadeve, zaradi davčne izvršbe niso več mogli sodelovati v javnih razpisih bolnišnic. Takrat se je po pričanju knjigovodkinje svetovalka podjetja Mojca Drašler "hvalila, da pozna policijski underground v Mariboru" in bo na ta način rešila podjetje.

Knjigovodkinja je opisala, kako je Drašlerjeva nekega dne na sedež podjetja pripeljala dva kriminalista. V pogovoru, ki mu je prisostvovala, naj bi kriminalista govorila "o tem, da če bo Urška (Jurkovič, op. u.) predala dokumentacijo, jo bodo krili, ne bo preganjana".

Jurkovičeva je tako v zameno za imuniteto kriminalistom razkrila podkupovanje zaposlenih v zdravstvu. Več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih naj bi na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, v nekaterih primerih tudi gotovino, za protiuslugo pa so naročali material točno določenega dobavitelja.

Sojenje v treh skupinah

Predsednica sodnega senata Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdelila v tri skupine. V prvi so se znašli kirurg z ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust, tedanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran, predstojnik ortopedske klinike v UKC Ljubljana Vane Antolič, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in tedanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović. Vsi obdolženi očitke Specializiranega državnega tožilstva zanikajo.

Zaslišanje knjigovodkinje Reparjeve bodo nadaljevali čez dva tedna, prihodnji teden pa naj bi pričala nekdanja računovodkinja Emporio Medicala Damjana Palčar.