Kulturno-umetniški Zavod PerArtem bo nocoj v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Slovensko filharmonijo v sklopu cikla Samospevanje v Mariboru gostil sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt in pianista Nejca Lavrenčiča.

Leta 2016 je Andreja Zakonjšek Krt prejela nagrado Sama Smrkolja za operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče. Kot je zapisala komisija v svoji obrazložitvi,
Leta 2016 je Andreja Zakonjšek Krt prejela nagrado Sama Smrkolja za operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče. Kot je zapisala komisija v svoji obrazložitvi, "oblikuje pevka svoje vloge z odlično profesionalnostjo na tehnični in interpretativni ravni." Foto: SNG Maribor

Solistka mariborske opere z bogatim koncertnim repertoarjem
Andreja Zakonjšek Krt
je že več kot dve desetletji kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je prvič predstavila v vlogi Rosine v Seviljskem brivcu, nato pa poustvarila še številne vodilne operne in operetne vloge.

Redno gostuje tudi v ljubljanski operi, ob tem pa velja za prepričljivo interpretko koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospevov. Med drugim je sodelovala z orkestrom Slovenicum, Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, orkestrom in zborom Slovenske filharmonije, Celjskim godalnim orkestrom in mnogo drugimi.

Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja, med drugim je kot solistka sodelovala v izvedbah Händlovih, Telemannovih, Bachovih, Haydnovih in Mozartovih vokalno-instrumentalnih del. Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki sta jo posneli s pianistko Natašo Valant.

Mojster klavirskega samospeva
Nejc Lavrenčič
koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, na Hrvaškem, v Italiji, Švici, koncertne turneje so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanado in Azijo. Sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki in je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij.

Koncertno in pedagoško deluje na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno-umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla nekoč znanega kot Glas iz davnine, danes pa Samospevanje v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor. Lani je kot eden vidnejših interpretov samospeva in komorne glasbe prejel štipendijo Ministrstva za kulturo RS.