Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Tako so stekli tudi postopki za Morganovo pridobitev slovenskega državljanstva, ki bi mu omogočilo igranje za slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021. Te se sicer začnejo že 20. februarja, ko bo Slovenija igrala proti Madžarski. V skupini F sta še Avstrija in Ukrajina. Na EP se bodo prebile prve tri reprezentance.

Želja Košarkarske zveze Slovenije je, da v boju za EP pomaga tudi 203 centimetre visoki in 28-letni Jordan. Ta trenutno igra za Pinar Karšiyako iz Turčije, sicer pa se je slovenskim košarkarskim navdušencem dobro predstavil v sezoni 2017/18, ko je bil član Olimpije.

Za njim je kar pestra klubska kariera. Začel jo je pri Virtusu iz Rima, zatem pa je igral še za Hermine de Nantes Atlantique, Paris-Levallois, Canton Charge, Kymis in Banvit.

Trenutno je šesti skakalec turške lige s skoraj osmimi skoki na tekmo, prav v tem elementu pa naj bi izdatno pripomogel slovenski vrsti. Dosega tudi dobrih 13 točk na tekmo.

Sorodna novica Trifunović o novi naturalizaciji: Samo pragmatični želimo biti

Junija prednost Randolphu?
Za naturalizacijo Morgana so se v vodstvu reprezentance konec decembra odločili, ker v kvalifikacijah nočejo ostati brez centrov, Morgan pa bi bil lahko vedno na voljo, ker ne igra v Evroligi. Košarkarji iz tega tekmovanja namreč zaradi prekrivanja urnikov ne morejo igrati v kvalifikacijah za EP.

Morganu je selektor reprezentance Rado Trifunović povedal, da bi lahko v junijskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Litvi prednost dal Anthonyju Randolphu, ki je bil s Slovenijo pred dobrima dvema letoma evropski prvak. "Rekel je, da s tem nima nobenih težav, da razume zadevo in da če ga potrebujemo samo na treningih, da bo pomagal, da bo Randolph boljši, bo tudi prišel," je za TV Slovenija pojasnil Trifunović, ki bo seznam košarkarjev objavil v torek. Nanj bo uvrstil tudi Morgana. Če še ne bo odločitve o potnem listu, bo sodeloval samo na pripravah.

Randolph je slovenski dres zadnjič oblekel v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo septembra 2018, potem pa dejal, da za Slovenijo (verjetno) ne bo igral več. Vseeno ga selektor še ni prečrtal. "Zanj še ne vemo, kako se bo odločil," je pred dobrim mesecem v pogovoru za MMC dejal Trifunović.

Selektor Trifunović pred začetkom kvalifikacij za EP