Turški tanki v Idlibu. Foto: Reuters
Turški tanki v Idlibu. Foto: Reuters

Razmere na severozahodu Sirije se slabšajo, karte pa ima v rokah Rusija, ki podpira režim. V ponedeljek bo v Moskvo odpotovala turška delegacija, da bodo spregovorili o razmerah.

"Režim mora vedeti. Turčija tam ne bo imela meja, če se bodo nadaljevali takšni napadi na naše sile," je povedal podpredsednik Turčije Faut Oktay. To sporočilo so posredovali tudi Rusiji.

Turčija in Rusija sta se dogovorili, da bosta o razmerah spregovorili v začetku tedna v Moskvi. "Naša delegacija bo v ponedeljek odpotovala v Moskvo," je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavosoglu ob robu varnostne konference v Münchnu.

Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP
Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP

Maas poziva Rusijo

Že pred tem se je ruska delegacija mudila v Ankari. Če pogovori ne bodo obrodili sadov, je Ankara pripravljena ukrepati, saj so napadi sirskih sil po njihovem mnenju nesprejemljivi.

Medtem je nemški zunanji minister Heiko Maas pozval Rusijo, naj se zavzame za konec spopadov v Idlibu, ki je še zadnja provinca pod nadzorom sirskih upornikov. "Res nas skrbi, da se bo tam razvila humanitarna kriza, če se ne bodo spopadi končali," je povedal po srečanju s Cavusoglujem in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Moskva bi morala izkoristiti svoj vpliv na sirsko vlado, da se vojaške operacije končajo, je dodal Maas.

Lavrov s Cavusoglujem

V nedeljo bosta o razmerah v Idlibu v Münchnu spregovorila Lavrov in Cavusoglu. Ruska vojska je sicer turškim silam v Idlibu očitala, da širijo lažne informacije.

Razmere v Idlibu se slabšajo. Foto: Reuters
Razmere v Idlibu se slabšajo. Foto: Reuters

Po njihovem mnenju Ankara ni obveščena o realnih razmerah okoli zadnje utrdbe upornikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. To po njihovem mnenju še pripomore k zaostritvi razmer, predstavlja pa tudi grožnjo glede nenadnega odločanja, kar ni v interesu Rusije ali Turčije.

V skladu z dogovorom z Rusijo iz leta 2018 je Turčija vzpostavila 12 vojaških opazovalnih točk v Idlibu s ciljem preprečitve obsežnega napada sirskih sil na provinco, ki je sicer od lanskega decembra v celoti obkoljena s sirskimi silami. V zadnjih tednih pa se je zgodilo več spopadov med turškimi in sirskimi silami, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve.

Združeni narodi so pred kratkim opozorili na težak položaj več kot 800.000 razseljenih ljudi, ki so zbežali pred ofenzivo sirskih vladnih sil na severozahodu Sirije. Na območju je namreč hud mraz, kar še otežuje razmere za civiliste. Po ocenah ZN-a na območju Idliba živi okoli tri milijone civilistov.