Idlib je še zadnja utrdba upornikov proti sirskemu predsedniku al Asadu. Foto: Reuters
Idlib je še zadnja utrdba upornikov proti sirskemu predsedniku al Asadu. Foto: Reuters

"Sporočam, da bomo od danes napadali sile sirskega režima kjer koli, ne le na območju Idliba, če bodo naši vojaki na nadzornih točkah ali drugje dobili najmanjše poškodbe," je dejal Erdogan na srečanju svoje vladajoče stranke v turškem parlamentu.

Sirska vlada je ob grožnjah turškega predsednika sporočila, da je Erdogan izgubil stik z realnostjo. "Vodja turškega režima daje prazne izjave, ki lahko pridejo le od človeka, ki je izgubil stik z realnostjo," je po navedbah sirske tiskovne agencije Sana sporočilo sirsko zunanje ministrstvo.

Novo zaostrovanje razmer v Siriji je sledilo po tem, ko sta sirska in ruska vojska pred več kot dvema mesecema sprožili ofenzivo v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije, ki velja še za zadnjo trdnjavo upornikov, med katerimi nekatere podpira tudi Turčija.

V spopadih v Idlibu je bilo po besedah Erdogana v zadnjih desetih dneh ubitih 13 turških vojakov, še več pa jih je bilo ranjenih, zato se je turška vojska v torek odzvala s protinapadom.

"Na kopnem in v zraku bomo naredili, kar je treba, brez oklevanja ... ne bomo čakali na rezultate neskončnih srečanj," je zatrdil Erdogan.

Erdogan grozi Siriji

Turčija krepi navzočnost v Idlibu

Sirijo, Rusijo in skrajneže s podporo Irana je Erdogan obtožil "obstreljevanja civilistov in prelivanja krvi" v Idlibu, da bi izpraznili območje in evakuirane Sirce potisnili proti turški meji. Rusiji in Iranu je Erdogan očital, da nista držala obljub in nista uresničevala sklenjenih dogovorov.

V skladu s tem dogovorom je Turčija v Idlibu postavila 12 opazovalnih postojank in ta mesec v pokrajino poslala 5.000 vojakov. Svoje vojaške položaje je okrepila še z dodatnimi tanki, oklepnimi vozili in radarsko opremo.

Erdogan je napovedal, da bodo do konca februarja sirske vladne sile potisnili stran od turških postojank, medtem pa je upornike pozval, naj sirskim vladnim silam ne dajejo povodov za napad.

Erdogan je Sirijo in Rusijo obtožil, da so tarče njihovih napadov civilisti. Foto: Reuters
Erdogan je Sirijo in Rusijo obtožil, da so tarče njihovih napadov civilisti. Foto: Reuters

Kratek stik med Moskvo in Ankaro

Zadnji dogodki so ohladili odnose med Moskvo in Ankaro, ki zatrjuje, da ne more poskrbeti za morebiten nov val beguncev, ki bi se zaradi spopadov odpravili proti Turčiji. V zadnjih desetih dneh je svoje domove pred nasiljem zapustilo 700.000 ljudi.

O stopnjevanju napetosti je Erdogan po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta se dogovorila, da bosta v stikih glede Sirije.

Z visokimi turškimi predstavniki se je v Ankari srečal ameriški odposlanec za Sirijo James Jeffrey, ki je dejal, da se njihova Natova zaveznica Turčija spopada z grožnjo sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada in Rusije, zato je Washington pripravljen pomagati.

Ameriške sile vpletene v incident

Medtem je na severovzhodu Sirije sledil spopad med patruljo koalicije pod vodstvom ZDA in oboroženci, zvestimi sirskemu režimu. Incident se je zgodil v vasi Kirbet Amo blizu mesta Kamišli. Gre za eno redkih območij pod nadzorom sirskih vladnih sil na pretežno kurdskem severovzhodu Sirije.

Tiskovni predstavnik koalicijskih sil Myles Caggins je pojasnil, da je patrulja naletela na nadzorno točko provladnih sil, kjer so oboroženi neznanci začeli streljati, koalicijski vojaki pa so odgovorili.

Turčija je še okrepila svoje sile v Idlibu. Foto: Reuters
Turčija je še okrepila svoje sile v Idlibu. Foto: Reuters