Poklon režiserju na pročelju njegove alma mater, univerze Jonsei v Seulu. Foto: EPA
Poklon režiserju na pročelju njegove alma mater, univerze Jonsei v Seulu. Foto: EPA

Na južnokorejskem letališču v Inčeonu se je zbralo okoli 300 novinarjev in številni filmski navdušenci, ki so Bonga Joon Hoja in njegovo ekipo nagradili z aplavzom in čestitkami. "Takoj se vam bom pridružil v tem boju, zato si bom najprej temeljito opral roke," se je režiser zbranim zahvalil in jim v šali dejal, da si aplavz zaslužijo tudi oni, ker se tako dobro spopadajo z novim koronavirusom.

Nič več tujejezične kategorije
Parazit je prvi tujejezični film, ki je prejel oskarja za najboljši film, hkrati pa je slavil zmago še v kategoriji za režijo, izvirni scenarij in najboljši mednarodni film. (Kategorija za najboljši tujejezični film se namreč od letos imenuje najboljši mednarodni film.) Južna Koreja je bila letos sploh prvič v zgodovini nominirana za najboljši mednarodni film, a zmaga vsaj v tej kategoriji ni presenetila nikogar.

Sorodna novica Od vrha do dna seulske družbe: sprehod po snemalnih lokacijah Parazita

Bong se je v zahvalnem govoru na oskarjih dotaknil tega preimenovanja nekdanjega tujejezičnega oskarja v mednarodnega. "Kategorija se je letos preimenovala in zelo sem vesel, da sem prvi prejemnik nagrade pod tem imenom. Pozdravljam novo smer, ki jo simbolizira ta sprememba," je dejal leta 1969 rojeni ustvarjalec.

Južnokorejci uspeh filma slavijo vse od preteklega tedna, tudi tako, da v kinih in na televiziji predvajajo režiserjeve stare filme, med katerimi so najbolj znani Okja (2017), Ledolomilec (2013) in Spomini na umor (2003). Velik porast obiska so zaznali tudi na tistih lokacijah v Seulu, kjer so snemali film.

Obljubljena vladna podpora filmski industriji
Ob zmagovalnem oskarjevskem pohodu je ekipi čestital tudi južnokorejski predsednik Moon Jae In, ki je na Twitterju zapisal, da se je film Parazit "z edinstveno korejsko zgodbo dotaknil src ljudi po vsem svetu". Obenem je izrekel zahvalo režiserju, igralcem in ekipi filma ter zagotovil, da bo vlada v prihodnje podpirala filmsko industrijo, "da bodo lahko ustvarjalci popolnoma sprostili svojo domišljijo in bodo osvobojeni skrbi ustvarjali filme".