Širjenje koronavirusa po svetu marsikaterega popotnika, ki se v tem času odpravlja na potovanje, sili v razmislek, ali na pot sploh iti ter ali ne bi bilo bolje turističnega paketa odpovedati in ostati doma. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Širjenje koronavirusa po svetu marsikaterega popotnika, ki se v tem času odpravlja na potovanje, sili v razmislek, ali na pot sploh iti ter ali ne bi bilo bolje turističnega paketa odpovedati in ostati doma. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Razmere v turistični panogi so iz dneva v dan slabše …
Maja Derčar, Radio Slovenija: Odpovedi rezervacij in zmanjšanje prihodkov v hotelirstvu ponekod spominjajo na leto 1991 ob odrezanosti slovenskega od jugoslovanskih trgov, osrednji ljubljanski hoteli neuradno govorijo o 30-40-odstotnih padcih. Njihove predstavnike v združenjih je nemogoče dobiti pred mikrofon. Čakajo na napoved ukrepov na ponedeljkovem sestanku sveta za konkurenčnost pri gospodarskem ministru Počivalšku.

Ukrepe si obetajo tudi turistični vodniki, po večini samostojni podjetniki, ki so se jim ta teden porušili načrti …
Maja Derčar: V društvu Argos jih zastopa Mateja Kregar Gliha. Tole nam je povedala o razmerah.

Mateja Kregar Gliha: Ena za drugo so prišle odpovedi, zdaj smo dobili za 25. marec, in potem pravijo kolegi za velikonočne praznike, maj in celo september.

Maja Derčar: Tole pa o tem, na kakšen ukrep države med drugim računajo turistični vodniki.

Mateja Kregar Gliha: Poglejte, naši prispevki morajo biti plačati do 20. v mesecu, torej je treba takoj v akcijo, ker naši prihodki so v tem trenutku nič.

V Združenju turističnih agencij Slovenije so ogorčeni nad najnovejšim obvestilom ministrstva za zunanje zadeve glede potovanj v tujino. Ta po njihovih navedbah pušča vtis, da vlada odsvetuje potovanja v tujino, kar lahko pomeni sprožitev mehanizmov odpovedi vseh rezerviranih potovanj. To lahko privede do stečaja vseh turističnih agencij, svarijo.

Zunanje ministrstvo je na svojih spletnih straneh danes objavilo obvestilo, da "tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujejo vnovičen razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna".

"V dikciji, kakršna je, povprečnemu državljanu pusti vtis, da ministrstvo in s tem tudi vlada odsvetuje (ljudje to razumejo kot prepoveduje, kar seveda ne drži, a tako razumejo), vsa potovanja v tujino," je v sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević.

Podobno v Obrtno-podjetniški zbornici pričakujejo, da bo država omogočila, da prizadeta podjetja začasno ne plačujejo davkov in prispevkov. Je realno pričakovati takšen ukrep?
Maja Derčar: Mislim, da ne. Že zaradi plačilne discipline in vprašanja, komu to dopustiti, kdo pa bi to izkoriščal. Kot smo poročali v prejšnjih dneh, ukrepi bodo šli v smer državnega subvencioniranja plač in likvidnostnih posojil.

Širjenje koronavirusa po svetu marsikoga, ki se v teh dneh odpravlja na potovanje, sili v premislek, ali odpotovati ali ostati doma in plačati odstopnino. Kdaj je treba kriti stroške? Kaj pravijo v Zvezi potrošnikov?
Maja Derčar: Matjaž Jakin pojasnjuje, da plačila odstopnine ni, če ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje potovanje v določeno državo, kot je denimo danes to storilo za Italijo.

Matjaž Jakin: Če takšno opozorilo obstaja, se lahko potrošnik na to zanese, če opozorila ni, agencije odstop od pogodbe brez odstopnine zavračajo, še vedno lahko dokazuje, da so okoliščine nevarne, tu je v sporu z agencijo in to se rešuje na sodišču.

Še eno vprašanje se poraja, ali je ogrožena dobava hrane ali surovin?
Maja Derčar: Če zaupamo logistom, panike ni, tudi hrane ne bo zmanjkalo. Pridejo tudi do skladišč v Italiji, dobava sestavnih delov, zlasti iz Azije, pa je okrnjena.

Kakšni so učinki koronavirusa na turizem?
Sonja Šmuc o vplivu koronavirusa na slovensko gospodarstvo
Težki časi za letalske prevoznike
Oddaja Dogodki in odmevi na Radiu Slovenija