Foto: AP
Foto: AP
Sorodna novica Roddick: "Kako smo lahko tako neumni?"

Floridski guverner Ron DeSantis se zaenkrat še upira pritiskom tako prebivalcev kot nekaterih lokalnih vlad, naj plaže vendarle zapre. Nacionalne zdravstvene oblasti medtem odsvetujejo zbiranje v skupinah po deset ljudi ali več.

Bari in restavracije v Miamiju krajšajo odpiralni čas, nekatere plaže pa so zaprte, da bi preprečili širjenje virusa, a je za zdaj vse prepuščeno lokalnim oblastem.

Pogled na plažo Clearwater Beach ta teden. Foto: AP
Pogled na plažo Clearwater Beach ta teden. Foto: AP

In mladih, se zdi, korona kaj dosti ni prestrašila, saj so se navkljub opozorilom zveznih oblasti in centrov za nadzor nad boleznimi (CDC) zgrnili nad Florido.

"Če dobim korono, dobim korono, na koncu mi to ne bi preprečilo, da se ne bi zabaval," je povedal eden za BBC.

V ZDA se sicer z izbruhom virusa še vedno spoprijemajo zelo kaotično in brez neke jasne politike. Povečini so odločitve o zapiranju lokalov, karanteni in prepovedi zbiranja prepuščene lokalnim ali mestnim oblastem, CDC pa izdaja zgolj "priporočila".

Polne plaže

Foto: AP
Foto: AP

Clearwater, floridsko obalno mesto, je bilo tako ta teden deležno kar nekaj kritik potem, ko je njegove plaže preplavilo na tisoče dopustnikov.

V ponedeljek bodo sicer plažo v Clearwaterju začasno zaprli, s čimer se bo pridružila že povsem zaprtim plažam v Fort Lauderdalu, Miamiju in Tampi. A ostale plaže ostajajo odprte.

Velik obisk študentskih dopustnikov beležijo tudi v letovišču South Padre Island v Teksasu, ameriška mladina pa še vedno potuje tudi onkraj meja ZDA, predvsem na karibske otoke in Bahame.

Na Floridi je trenutno 520 primerov okužbe s koronavirusom in deset smrtnih žrtev, v Teksasu pa 220.