Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papeški pridigar Raniero Cantalamessa je v pridigi povedal, da je pandemija novega koronavirusa človeštvo rešila privida vsemogočnosti in prinesla več solidarnosti.

Bogoslužje velikega petka je v baziliki potekalo brez navzočnosti vernikov, prišlo je lahko zgolj nekaj duhovnikov. Tako bodo v Vatikanu zaradi pandemije novega koronavirusa počastili celotne velikonočne praznike.

Na Trgu sv. Petra je nato potekal še križev pot, ki so ga prvič po skoraj 60 letih prestavili iz rimskega Koloseja, kjer se običajno zbere več deset tisoč ljudi. Tokrat na križevem potu ni bilo vernikov. Križ sta po trgu nosili dve skupini po pet ljudi.

Razmišljanja, ki so jih brali ob postajah križevega pota, je letos napisalo pet zapornikov iz Padove, varnostnik, sorodniki umorjenega človeka in duhovnik.

Na veliki petek se kristjani v okviru praznovanj velike noči spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka.

Premišljevanja ob križevem potu napisali zaporniki iz Padove
Celoten posnetek križevega pota iz Vatikana