Amir Ružnić ima ogromno poznanstev predvsem v Serie A. Foto: Sandi Škvarč (fotografija je arhivska)
Amir Ružnić ima ogromno poznanstev predvsem v Serie A. Foto: Sandi Škvarč (fotografija je arhivska)

Veliko neznank je tudi v krogih nogometnih menedžerjev. Eden najuspešnejših pri nas je Izolan Amir Ružnić, ki ima pod svojim okriljem tudi najbolj vročega nogometaša ta trenutek Josipa Iličića.

Po koncu krize čas za nove nogometne izzive
"Verjemite mi, da se v teh dneh ne pogovarjava o morebitnih prestopih, saj so v ospredju pomembnejše zadeve," pravi Ružnić, ki je sicer dnevno v stikih z večino svojih varovancev.

"Seveda pa ni nobenega dvoma, da je Josip v tem trenutku med petimi najboljšimi igralci na svetu, ampak v tem trenutku je na prvem mestu zdravje, šele po koncu krize se bomo začeli pogovarjati o nogometnih izzivih. O prestopnem roku še ne razmišljamo."

Vodilo ne sme biti denar, ampak želja po uspehu
Izmed bolj znanih igralcev Ružnićeva agencija AR Sport Management zastopa tudi Petra Stojanovića, Jasmina Kurtića, Roberta Berića, Benjamina Verbiča, Andraža Šporarja in druge. Reprezentanco v malem. Številnim je odprl vrata v svet profesionalnega nogometa in jim obenem omogočil, da so svoje znanje tudi primerno unovčili.

"Vseeno pa jim polagam na srce, da njihovo vodilo ne sme biti denar, ampak želja po uspehu in nadgrajevanju izzivov, ki jih prinaša igranje nogometa na najvišji ravni," poudarja ob tem.

Josip Iličić je na začetku letošnjega leta eden izmed najbolj vročih nogometašev v Evropi. Foto: Reuters
Josip Iličić je na začetku letošnjega leta eden izmed najbolj vročih nogometašev v Evropi. Foto: Reuters

V Pescari spoznal ogromno ljudi
Ružnić je bil zelo dober nogometaš. Ima tudi en nastop za slovensko reprezentanco - na zgodovinski prvi tekmi Slovenije leta 1992 v Estoniji. Pri 19 letih je prvič zaigral za člansko moštvo v rojstni Izoli. Nato ga je pot vodila v Maribor in Primorje, od koder se je preselil k italijanskemu drugoligašu Pescari. Tam je tudi navezal nekaj pomembnih znanstev, ki so mu pomagala odpreti pot v svet nogometnih menedžerjev. Preboj mu je uspel, ko je someščana Tončija Žlogarja "prodal" na Ciper.

Zelo dobro je sodeloval z Zamparinijem
Med vodilne v tem poslu se je prebil z navezavo stikov s kontroverznim lastnikom italijanskega prvoligaša Palerma Mauriziem Zamparinijem iz Furlanije. Iz Maribora je takrat na Sicilijo odpeljal kar tri nogometaše, tudi Iličića, in na krilih njegovih dobrih iger so se Amirju odprla nova vrata med najbolj cenjene nogometne agente.

Trenutno zastopa 37 nogometašev
V tem trenutku zastopa 37 nogometašev, tudi več nadobudnežev, rojenih v tem tisočletju, ki si seveda želijo po poti Iličića in drugih.

"Dnevno se slišim z večino fantov, vsi so zdravi, kar je najpomembneje. Vsi nestrpno čakajo, da bo krize konec in bo nogomet znova na prvem mestu. Vsi čakamo, kaj se bo zgodilo."

Težko je zdaj načrtovati prestopni rok
Danes, ko smo vsi le nekaj klikov oddaljeni drug od drugega, ko je na voljo široka paleta komunikacijskih kanalov, ne bi smelo biti ovir za sklepanje poslov. Je tako?

"Prav nasprotno. Težava je negotovost. Klubi ne morejo programirati sezone. Ne ve sploh, ali se bo sezona nadaljevala ali ne. Tudi finančna plat je negotova in težko je načrtovati prestopni rok."

Plače se bodo zelo verjetno znižale
Ena zahtevnejših nalog vseh, ki povezujejo nogomet in posel, bo finančni vidik novih dogovorov. Plače, nagrade in provizije bodo nižje, nujno bo iskanje kompromisov med željami in realnostjo.

"Vidim, da stvari gredo v to smer. Plače se bodo zelo verjetno znižale. Nič še ni določenega. Če gredo dohodki navzdol za igralce, gredo seveda tudi za agente. V tem ne vidim nobene težave. Če me bodo klubi prosili, da grem za nekaj odstotkov navzdol, ne bo nobenih težav," je poudaril Ružnić.

Ogromne razlike med slovensko in evropsko tržnico
Igralce išče na majhnem nogometnem trgu in jim odpira vrata evropskega oziroma svetovnega.

"Razlike med velikimi nogometnimi tržnicami in slovensko so vedno bile in tudi v prihodnosti bodo. Na to koronavirus ne bo vplival. Zdaj je treba gledati pozitivno. Kriza bo šla mimo, potrebovali pa bomo nekaj časa. Poletni in zimski prestopni rok ne bosta takšna, kot bi si ju želeli. A kmalu se bodo smernice vrnile nazaj v normalne. Seveda se slovenska nogometna tržnica ne more primerjati z evropsko, razlike so ogromne."

Bile so vojne, pa se nogomet ni ustavil
Ne glede na vse, Ružnić je prepričan, da bi lahko tudi nogomet pomagal znova sestaviti prekinjene povezave med ljudmi, narodi in celinami.

"Nogomet je gonilna sila, ki povezuje ljudi. To, da se je ustavil, je res nekaj čudnega. Bile so vojne, pa se nogomet ni ustavil. Mislim, da bo nogomet znova prišel na mesto, kjer je že bil. Ne vidim težav za nogometni posel."

Pogovor z Amirjem Ružnićem