Prisluhnite 30. številki športnega podkasta SOS-odmev

24. aprila 1920 je bila ustanovljena Ljubljanska nogometna podzveza, ki je prevzela skrb nad nogometom za območje Slovenije znotraj Kraljevine SHS. Za rojstvom takratne ljubljanske podzveze je stalo sedem klubov: Ilirija in Slovan, oba iz Ljubljane, medtem ko so iz Maribora prišli kar štirje klubi Rapid, Hertha, Rote Elf in 1. SSK Maribor, sedmi ustanovni član pa je bil iz Celja Cillier SV.

Hermes je bil prvi pravi slovenski nogometni klub, ki pa ni imel policijskega/upravnega dovoljenja. Leta 1911, točneje 9. junija (in ne maja) je bila ustanovljena Ilirija , a nogometno odrasli moški niso bili kos dijakom in so hitro postali nosilci nogometne ekipe Ilirija, ki se je pri podobi zgledovala po praški Slaviji, katere gostovanje je bil osrednji nogometni dogodek pred 1. svetovno vojno v Ljubljani. Foto: Arhiv NUK
Hermes je bil prvi pravi slovenski nogometni klub, ki pa ni imel policijskega/upravnega dovoljenja. Leta 1911, točneje 9. junija (in ne maja) je bila ustanovljena Ilirija , a nogometno odrasli moški niso bili kos dijakom in so hitro postali nosilci nogometne ekipe Ilirija, ki se je pri podobi zgledovala po praški Slaviji, katere gostovanje je bil osrednji nogometni dogodek pred 1. svetovno vojno v Ljubljani. Foto: Arhiv NUK

Dve veliki prelomnici povezani z vojnama
Že bežen pogled razkrije, da je bil viden delež nemško obarvanih klubov, in ravno Nemci so bili tisti, ki so znotraj šolstva in telovadne zveze turnerjev že ob prelomu 19. in 20. stoletja priredili prve nogometne tekme na slovenskih tleh. Obdobje do 1. svetovne vojne so zaznamovali nacionalni boji, ki so se prelivali tudi v nogomet, hkrati pa je tudi slovensko športno zgodovinopisje prerado pozabljajo na dejstva.

Sorodna novica Povojna leta v športu: sokolska vzgoja, vzpon nogometa in ženska hazena

Vsekakor se je nogomet, in to organiziran, igral že pred letom 1920, a v novih razmerah – mimogrede, ravno po koncu pandemije španske gripe – in v novi državi se je ustanovila krovna zveza, ki je organizirala nogomet na Slovenskem.

NZS čisto zares ustanovljen 1948
"Kot vse stvari v slovenskem nogometu, ni zadeva popolnoma čista. Leto 1945 je takšen mejnik, ki je v slovenskem športu naredil resen rez. Čisto pravno gledano, je bila zdajšnja Nogometna zveza Slovenije ustanovljena 29. maja leta 1948,"
poudarja gost 30. podkasta SOS-odmev Miha Zupan, nogometni zgodovinar, ki se je resno zakopal v arhive in dokumente, s katerimi osvetljuje pozabljene ali popačene slovenske zgodbe v kralju športov.

Miha Zupan: soustanovitelj podkasta Tajno društvo OFC, ki se ukvarja z zgodami in nezgodami ljubljanske Olimpije. Zunanji sodelavec portala Nogomania, kjer se v rubriki
Miha Zupan: soustanovitelj podkasta Tajno društvo OFC, ki se ukvarja z zgodami in nezgodami ljubljanske Olimpije. Zunanji sodelavec portala Nogomania, kjer se v rubriki "Nostalgija" ukvarja z nenavadnimi epizodami iz slovenske nogometne zgodovine. S sodelavci (Matjaž Homar, Tim Dobovšek, Aljoša Cankar) avtor obsežne knjige o zgodovini Olimpije, ki bo po najbolj optimističnih previdevanjih luč sveta ugledala enkrat konec leta 2020. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Zahovič v Atenah spisal prvo poglavje nogometne pravljice

Pravna pedantnost je ena izmed lastnosti Nogometne zveze Slovenije, ki so jo ne nazadnje večino časa vodili in oblikovali ravno pravniki. A če se pri reinkarnacijah klubov rado poudarja, da to pa ni prava Mura ali Olimpija in da je ne nazadnje Maribor rojen iz afere 1960, velja tudi pri NZS-ju spomniti, da je predolgo pozabljala na obdobje pred 2. svetovno vojno, o samih začetkih nogometa v Sloveniji pa je malo resnih raziskav.

"Mogoče se vlogo Stanka Bloudka precenjuje in se pozablja na vlogo učiteljev ter vzgojiteljev v srednjih šolah, kjer se je začel igrati nogomet," se ustanovnega slovenskega mita dotakne Zupan, ki ga je v enournem pogovoru gostil Toni Gruden. Po legendi je Bloudek leta 1909 iz Prage prinesel prvo žogo in čevlje ter omogočil zagon dijaškega (ilegalnega) kluba Hermes, a v letih predtem se je po realkah na športnih popoldnevih že redno igral nogomet.

Drevi večer s predsedniki

Namesto slavnostne skupščine ob okroglem jubileju bo Nogometna zveza Slovenije NZS danes ob 20. uri izpeljala spletni dogodek "Večer s predsedniki" v prenosu na spletni strani NZS, na Facebooku in Youtubu. Gostje so trije predsedniki: zdajšnji Radenko Mijatović, njegov predhodnik Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, in Rudi Zavrl, nekdanji predsednik in častni predsednik krovne nogometne zveze na Slovenskem.

Vrh, ko sta Maribor in Olimpija igrala v prvi ligi
Sogovorca se sprehodita po desetletjih, kateri klubi so nekoč izstopali, kakšen je bil njihov domet v jugoslovanskem prostoru, kateri igralci so zaznamovali Slovence. Kdaj so bila črna leta in kakšni so bili vrhunci slovenskega nogometa še pred samostojnostjo?

"Pet let – od 1967 do 1972 – sta v prvi jugoslovanski ligi igrala tako Maribor kot Olimpija, to je bil vrh takratnega slovenskega nogometa, ko sta bila tudi kluba kar suverena v boju za obstanek," ugotavlja Zupan. Maribor je bil 10. v sezoni 1969/70, Olimpija 7. v sezoni 1970/71, največji dosežek pa je bil Olimpijin finale jugoslovanskega pokala proti Crveni zvezdi leta 1970. Tehnično gledano, pa je v jugoslovanski državi najboljši prvenstveni dosežek uspel ljubljanskemu Primorju v sezoni 1935/36, ko je bil kar tretji, a to je bila sezona brez udeležbe hrvaških klubov.

Krize konec ravno ob razpadu Jugoslavije
Sledil je veliki udarec. Portoroški sklepi 1976 so dodobra iztirili razvoj nogometa v Sloveniji, ki je bil ravno v dobri kondiciji, saj je bil Branko Oblak velika zvezda, gospodarska moč najbolj razvite republike v državi pa je vlivala upanje na nekaj več. A spodrezani so bili temelji, razpuščeni klubi, ustanovljenih je bilo prisilnih 12 skupnih središč, kar pa se ni obneslo.

Sorodna novica Video: Nepriznani gol Milaniča "ukradel" zmago nad svetovnimi podprvaki

Preporod nogometa v Sloveniji prinese prvoligaški post – sredi 80. let Olimpija za pet let izgine iz prve lige, kar daje domačim mladcem priložnost za kaljenje, trenerju Milošu Šoškiću pa čas za gradnjo ekipe, ki osvoji drugo ligo in v sezoni 1989/90 za Bežigradom premaga Crveno zvezdo.

Osebno Mihu Zupanu več pomeni prvi preboj na veliko tekmovanje, kjer se drži rekla prve ne pozabiš nikoli. Podobno razmišlja tudi Slavko Jerič, ki se še dobro spominja sprejema na Brniku ob vrnitvi reprezentance iz Kijeva, medtem ko Toni Gruden kot vrh izpostavlja tekmo z ZDA na SP-ju 2010 v Johannesburgu. Foto: EPA
Osebno Mihu Zupanu več pomeni prvi preboj na veliko tekmovanje, kjer se drži rekla prve ne pozabiš nikoli. Podobno razmišlja tudi Slavko Jerič, ki se še dobro spominja sprejema na Brniku ob vrnitvi reprezentance iz Kijeva, medtem ko Toni Gruden kot vrh izpostavlja tekmo z ZDA na SP-ju 2010 v Johannesburgu. Foto: EPA

Kdo si je leta 1998 predstavljal Euro in Ligo prvakov?
Leto 1991 prinese osamosvojitev, leto zatem priznanje in oblikovanje lastne državne nogometne reprezentance. Odločilni prelom za nogomet v Sloveniji se je zgodil leta 1999: Maribor se uvrsti v skupinski del Lige prvakov, Slovenija z navezo Srečko Katanec – Zlatko Zahovič pa na Euro 2000. Sledijo tri velika tekmovanja moške članske reprezentance, po zadnjem Zahovič oblikuje močan Maribor, ki dvakrat igra v Ligi prvakov in se v Evropski ligi prebije v izločilne boje.

Ali lahko slovenski nogomet ponovi najuspešnejši desetletji? "Kdo bi si leta 1998 mislil, da bo Slovenija igrala na evropskem prvenstvu?" se spominja Zupan in ugotavlja, da je velikokrat velik uspeh prišel ravno po hudih padcih in nogometnih razočaranjih.

Skupna zanimivost s številko 30
Vabljeni k poslušanju in prav za konec tudi za spremembo k skupni zanimivosti s številko 30: tako Slavko Jerič kot Toni Gruden sta namreč izbrala isto reprezentančno tekmo, ki je bila po njunem mnenju najnižja točka nogometa v samostojni Sloveniji.

Posnetki legendarnih tekem reprezentance Slovenije na TV SLO 2/MMC-ju:

Sobota, 25. aprila, ob 16.55LjubljanaDodatne kvalifikacije za EP 2000SLOVENIJA – UKRAJINA (2:1)
Ponedeljek, 27. aprila, ob 14.45LjubljanaDodatne kvalifikacije za SP 2002SLOVENIJA – ROMUNIJA (2:1)
Torek, 28. aprila, ob 15.25MariborKvalifikacije za SP 2010SLOVENIJA – POLJSKA (3:0)
Sobota, 2. maja, ob 15.35
MariborDodatne kvalifikacije za SP 2010SLOVENIJA – RUSIJA (1:0)
Nedelja, 3. maja, ob 14.25
PolokwaneSP 2010, 1. krogSLOVENIJA – ALŽIRIJA (1:0)
Ponedeljek, 4. maja, ob 15.45
JohannesburgSP 2010, 2. krogSLOVENIJA – ZDA (2:2)
Torek, 5. maja, ob 15.55
Port ElizabethSP 2010, 3. krogSLOVENIJA – ANGLIJA (0:1)