Ameriška legofigurica si masko nadene šele v zadnjem hipu, preden se pred njo zagrne zavesa. Foto: Youtube
Ameriška legofigurica si masko nadene šele v zadnjem hipu, preden se pred njo zagrne zavesa. Foto: Youtube
Sorodna novica Trump trdi: Imam dokaze, da je bil virus narejen v kitajskem laboratoriju

Washington in Peking sta v teh dneh na okopih spora zaradi izbruha novega koronavirusa. Prvo žarišče bolezni je bilo v kitajskem mestu Vuhan, od tam pa se je razrasla v pandemijo. Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek izjavil, da "ima dokaze, da je bil virus narejen v kitajskem laboratoriju", ki pa jih javnosti "ne sme razkriti". Spotaknil se je tudi ob WHO, češ da bi Svetovno zdravstveno organizacijo "moralo biti sram, ker se obnaša kot piar Kitajske."

"Saj je samo gripa"
V animaciji Once Upon a Virus ... (Nekoč je bil virus ...), ki jo je na spletu prva objavila kitajska državna iskovna agencija Šinhua, je scenografija precej preprosta: ko se razgrne rdeča zavesa, na vsako stran ekrana prikoraka ena simbolična legofigurica. Glineni vojak ponazarja Kitajsko, kip svobode pa ZDA. "Odkrili smo nov virus," naznani Kitajska. "In kaj potem? Saj je samo gripa," je odrezav kip svobode.

V nadaljevanju vojaček vztrajno opozarja na resnost virusa in mejnike kitajskega boja z epidemijo ("nosite maske", "ostanite doma", "naš zdravstveni sistem je preobremenjen"), ZDA pa s piskajočim glasom in trumpovsko dikcijo omalovažujoče komentira: "Kako barbarsko!", "Kršenje človekovih pravic" in "Poglejte, kako zaostala je Kitajska". Amerika Kitajsko zmerja s "tipično državo tretjega sveta", pozneje, ko se razmere zaostrijo, pa jo obtoži, da so skrivali podatke in lagali o bolezni. Kip svobode je pri tem vse bolj zaripel v obraz, na neki točki ga je treba priklopiti na infuzijo. Maske si ne nadene skoraj čisto do konca.

"Vedno imamo prav, tudi, kadar smo v protislovju z lastnimi izjavami," na koncu sklene ameriška stran. "To mi je pri vas, Američanih, všeč," sarkastično odvrne kitajska figurica. "Vaša doslednost."

ZDA in nekatere druge države so Kitajsko obtožile, da je svet zavajala glede resnosti izbruha v Vuhanu. Vse več je pozivov k mednarodni preiskavi, ki bi prišla do dna začetku epidemije.

V intervjuju za tiskovno agencijo Reuters je predsednik Trump izjavil, da je kitajski odziv na pandemijo novega koronavirusa dokaz, da "bo Peking naredil vse, kar je v njegovi moči", da sedanji ameriški predsednik novembra ne bi še drugič zmagal na volitvah.