V ZDA je z novim koronavirusom okuženih več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
V ZDA je z novim koronavirusom okuženih več kot milijon ljudi. Foto: Reuters

Zvezne države se same lahko odločijo, na katerih področjih bodo sprostile ukrepe, čeprav so razmere v ZDA še vedno zelo resne. Brez dela je ostalo kar 18,4 odstotka vse delovne populacije – odstotek ni bil tako visok vse od velike gospodarske krize v 30. letih 20. stoletja. V Michiganu pa se je drugič v dveh tednih zbralo več sto protestnikov, med njimi so bili tudi oboroženi, ki so od guvernerke Gretchen Whitmer zahtevali, da prekliče ukaz o zadrževanju doma.

"Spektakularno" okrevanje v letu 2021

Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, vztrajal, da si bo ameriško gospodarstvo v nekaj mesecih zelo opomoglo, v letu 2021 pa kar "spektakularno". ZDA po besedah ameriškega predsednika ne bodo nikoli mogle razglasiti popolne zmage nad novim koronavirusom, ker je umrlo preveč ljudi, bodo pa razglasile zmago, ko se bo odprlo gospodarstvo.

Zatrdil je, da je stopnja smrtnosti v ZDA manjša kot v številnih drugih državah, in dodal, da nikomur na svetu ni tako hudo, kot je njemu za vsako nepotrebno smrt.

Obvezne maske na letalih

Ameriški letalski družbi Delta in United sta se v četrtek pridružili družbama JetBlue in Frontier v zahtevi, da letalski potniki na krovu letala nosijo maske. "Ne gre za zaščito vas, ampak ljudi okoli vas," so dejali. Na letalih Delte in Uniteda bo nošnja zaščitnih mask obvezna od ponedeljka. Število letov je v primerjavi z lani sicer upadlo za kar 95 odstotkov, na povprečnem notranjem letu v ZDA pa je le 17 potnikov.

"Nihče o tem ne razmišlja bolj kot jaz. Nihče ne porabi več časa, pozno v noč, za razmišljanje o tem, kaj se je zgodilo tej državi v tako kratkem času," je dejal Trump in zavrnil kritike, da ni ukrepal dovolj hitro in učinkovito. Naznanil je, da bo zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) kmalu začela pošiljati dodatno zaščitno opremo v 15.400 domov za starejše po ZDA, prav tako bo ustanovil novo komisijo za varnost in kakovost v domovih za starejše, kjer je doslej v ZDA umrlo več kot 11.000 ljudi.

"WHO je piarovec Kitajske"

Trumpa so v četrtek vprašali, ali je videl dokaze, na podlagi katerih je prepričan, da so virus izdelali zaposleni na institutu za virologijo v kitajskem mestu Vuhan. Odgovoril je: "Da, da, videl sem jih. A vam o tem ne smem govoriti. Svetovno zdravstveno organizacijo bi moralo biti sram, ker se obnašajo kot piarovci Kitajske."

Kitajski institut je njegove obtožbe že večkrat zavrnil, o njih dvomijo tudi mnogi drugi strokovnjaki, med drugim tudi ameriška agencija za obveščevalno dejavnost. Za zdaj največ znanstvenikov domneva, da se je virus prvič pojavil na tržnici z divjimi živalmi v Vuhanu, kjer je preskočil z živali na ljudi. Trump je še izjavil, da sta mogoči dve različici – da Kitajska virusa ni mogla ustaviti ali pa je celo pomagala pri njegovem širjenju.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je medtem obiskal tovarno General Motorsa v Kokomu v Indiani, kjer skupaj s podjetjem Ventec proizvajajo medicinske ventilatorje. Tokrat je nosil zaščitno masko, potem ko je bil deležen poplave kritik, da med obiskom bolnišnice Mayo v Minnesoti v začetku tedna tega ni storil. Opravičil se je, da se redno testira in ni bolan.

Trump bo v petek po enem mesecu prvič zapustil Belo hišo in odšel na počitnice v Camp David. Foto: Reuters
Trump bo v petek po enem mesecu prvič zapustil Belo hišo in odšel na počitnice v Camp David. Foto: Reuters

Postopno odpiranje ekonomije se po ZDA nadaljuje in v četrtek je veletrgovina Macy's napovedala, da bo v ponedeljek odprla 68 od svojih 775 trgovin in to v tistih zveznih državah, ki bodo to dovolile. Macy's pričakuje, da bo v mesecu in pol lahko spet odprla vseh trgovine po ZDA.

Nova finančna pomoč?

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je sporočila, da zvezne države in mesta po ZDA želijo skupaj 1000 milijard dolarjev pomoči zaradi velikih proračunskih težav. To je nov velik paket proračunske pomoči, o katerem se pogajajo demokrati in republikanci v Washingtonu. Doslej je ameriški zvezni kongres odobril že skoraj 3000 milijard dolarjev pomoči.

Pelosijeva je priznala, da 1000 milijard verjetno ne bo potrjenih, ker republikanci ne bodo za to, bodo pa zagotovo namenili nekaj finančne pomoči, saj je alternativa samo odpuščanje zdravstvenih delavcev, policistov, reševalcev in gasilcev v zveznih državah.

Nekatere ameriške države zaganjajo gospodarstvo
Še naprej ugibanja o izvoru virusa