Naraščanje brezposelnosti je posledica ukrepov proti pandemiji koronavirusa, kot so ukazi prebivalstvu, naj ostane doma, da ne širi okužb, in zapiranje vseh nenujnih poslov. S ponovnim odpiranjem gospodarstva se bo trend obrnil, vendar pa zaposlovanje po pričakovanjih ne bo naraščalo tako hitro, kot je naraščala izguba delovnih mest. Foto: Reuters
Naraščanje brezposelnosti je posledica ukrepov proti pandemiji koronavirusa, kot so ukazi prebivalstvu, naj ostane doma, da ne širi okužb, in zapiranje vseh nenujnih poslov. S ponovnim odpiranjem gospodarstva se bo trend obrnil, vendar pa zaposlovanje po pričakovanjih ne bo naraščalo tako hitro, kot je naraščala izguba delovnih mest. Foto: Reuters

Do zdaj je v ZDA ozdravelo 195.000 ljudi, ki so zboleli za covidom-19. V najhuje prizadeti državi New York je okuženih 327.000, umrlo je 26.144 ljudi, okrevalo pa jih je 55.547. New Yorku sledijo New Jersey s 134.000 okuženimi in 8800 mrtvimi, Massachusetts s 74.000 okuženimi in 4500 mrtvimi, Illinois z 71.000 okuženimi in 3100 mrtvimi, Kalifornija z 62.000 okuženimi in 2500 mrtvimi ter Pensilvanija s 56.000 okuženimi in 3600 mrtvimi. Michigan ima ob 76.000 okužbah 3400 mrtvih, Florida 39.000 okuženih in 1600 mrtvih, Teksas 36.000 in 985 mrtvih, Connecticut pa 32.000 okuženih in skoraj 2800 mrtvih.

Razpustili bodo delovno skupino proti koronavirusu

Predsednik ZDA Donald Trump je medtem odgovornost za ukrepe predal zveznim državam, sam pa se posveča ponovnemu odpiranju oziroma zagonu gospodarstva. Bela hiša je napovedala razpustitev posebne delovne skupine proti novemu koronavirusu. Bela hiša je konec aprila izdala splošnejše smernice državam za ponovno odpiranje, ki pravijo, da naj sledijo navodilom zvezne vlade, delodajalci naj spremljajo zdravje zaposlenih in upoštevajo varno razdaljo na delovnem mestu.

Sorodna novica Bela hiša že načrtuje razpustitev delovne skupine proti koronavirusu

V preteklih epidemijah je glavno vlogo seznanjanja javnosti in oblikovanja ukrepov prevzel Center za nadzor nad boleznimi v Atlanti (CDC), ki tokrat nima takšne vloge. CDC je na primer izdelal podrobna navodila zveznim državam za postopno varno odpiranje gospodarstva oziroma družb, vendar pa Bela hiša ni dovolila njihove objave. Ameriški mediji so do navodil, ki bi morala biti objavljena v petek, vendarle prišli in jih objavili. CDC na primer restavracijam priporoča, da po odprtju naredijo varnostne pregrade pri blagajnah za obrambo pred kihanjem, odsvetujejo jim samopostrežbo za stranke in oddaljenost med mizami najmanj 1,8 metra.

Okrog 33,5 milijona zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost

Število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost je v zadnjem tednu preseglo pričakovanja analitikov. Zahtevek za podporo zaradi brezposelnosti je prejšnji teden vložilo še 3,169 milijona Američanov, s čimer se je uradni davek koronavirusa na delovna mesta v ZDA od 21. marca povzpel na okrog 33,5 milijona. Teden, ki se je končal 2. maja, je tako že peti zaporedni teden padanja vlog za podporo zaradi brezposelnosti, odkar je bil v tednu do 28. marca dosežen rekord 6,867 milijona.

Sorodna novica Airbnb namerava odpustiti četrtino zaposlenih

V ZDA je zdaj brez dela približno 22,1 odstotka vsega prebivalstva delovne starosti, to je brez mladoletnih in brez upokojencev. Podjetja, kot so Uber, Lyft in Airbnb so med tistimi, ki so v zadnjih tednih napovedala reze, saj so se zaradi pandemije ustavila potovanja. Vpliv pandemije je čutiti v celotnem gospodarstvu. Ekonomisti napovedujejo, da bo mesečna stopnja brezposelnosti za april dosegla 15 odstotkov ali več. Pred slabima dvema mesecema je znašala 3,5 odstotka, poroča BBC.