Spomin na sezono 2016 in protest Colina Kaepernicka. Foto: EPA
Spomin na sezono 2016 in protest Colina Kaepernicka. Foto: EPA

Na njegovo puščico se je hitro odzvalo nekaj njegovih tekmecev in podprlo boj za enakopravnost, ki v ZDA teče že n-ti krog, očitno pa bo moral tudi n+1-tega. Sam nisem štel in delal stolpce, kdo se je oglasil in kdo ne, ampak sem najprej pomislil na Colina Kaepernicka.

Ameriški podajalec se je pred nekaj leti znašel kot osrednje športno ime boja za rasno enakopravnost.

Sorodna novica Foto: Baltimore preživel (lastni) mrk za 2. Lombardijev pokal

Na naboru Lige NFL je bil izbran leta 2011, prvo leto v San Franciscu je dogajanje zgolj opazoval s klopi, naslednje leto pa je sredi sezone z mesta prvega podajalca izrinil Alexa Smitha in 49erse popeljal vse do Super Bowla, kjer je ekipi le malo zmanjkalo do preobrata. Tudi naslednje leto je blestel z dinamično igro in se uvrstil v konferenčni finale. To je bil vrhunec njegove kariere

Veliko težav je imel v sezoni 2015, ko je sredi sezone tokrat sam izgubil mesto prvega podajalca. A prava kalvarija se je zanj začela v sezoni 2016, ki je bila tudi njegova zadnja v najmočnejšem tekmovanju ameriškega nogometa. Javnost je nase opozoril na predzadnji tekmi predsezone, ko je med ameriško himno sedel in ne stal. Po tekmi je razložil, da je s tem opozoril na naraščajoče policijsko nasilje: "Ne bom stal, da bi izkazal ponos zastavi države, ki zatira temnopolte in ostale nebelce. Zame je to pomembnejša tema od nogometa, zelo bi bil sebičen, če bi ravnal drugače. Na ulicah ležijo trupla, storilci pa so za svoje umore nekaznovani."

Sorodna novica Sedenje med himno: dobrohoten protest ali izraz nespoštovanja?

Naslednji teden je sedenje zamenjal s klečanjem in gesto ponovil prav na vsaki tekmi do konca sezone, kjer mu res ni šlo, saj je na 11 tekmah ekipo popeljal do ene same zmage. Sprva ga je posnemalo kar nekaj soigralcev in nogometašev v drugih ekipah. Pritisk v prvi polovici sezone je bil velikanski, pogosto je bil izžvižgan in zasmehovan.

Na koncu sezone je ostal brez službe. Nobena ekipa ni bila pripravljena tvegati in ga sprejeti. Prepričan je bil, da gre za zaroto celotne lige, ki naj si ga ne bi več želela, zato je šel v tožbo proti Ligi NFL, obe vpleteni strani se leta 2019 poravnali.

Tisto leto je gledanost lige padla za dobrih osem odstotkov. V raziskavi je 30 odstotkov gledalcev, ki so prenehali s spremljanjem nogometa, kot glavni vzrok navedlo proteste nogometašev. Je bil torej res to razlog, da je pristal na domnevni črni listi nezaželenih igralcev? No, v sezoni 2017 je gledanost padla še za nadaljnjih deset odstotkov.

Leta 2018 je bil osrednje ime Nikove kampanje pod sloganom "Verjemi v nekaj, čeprav to pomeni, da moraš tvegati vse".

Colin Kaepernick je tvegal veliko. Slišal veliko kritik. Ostal brez službe. Ostal brez igranja svojega najljubšega športa. A postavil se je zase in za svoje prepričanje. Bi bila danes njegova usoda drugačna? Bi še igral? Bi danes njegova okolica odreagirala drugače? Nikoli ne bomo vedeli. Jasno pa je, da z mirnim protestom opozoril na problem.

Ni bil edini, ki je tvegal. Spomnimo se le Muhammada Alija, ki se je pred pol stoletja uprl vojaškemu naboru in odhodu v Vietnam. Izgubil je boksarsko licenco in naslov svetovnega prvaka. Oropan najboljših let, ker je verjel v prav(ilnost svojega prepričanja). Tudi on je sprva slišal veliko kritik, pozneje pa je bil po mnenju več organizacij izbran za športnika stoletja.

Verjeti (v prav) ima svojo ceno.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.