Razstavo te novomedijske umetnice z naslovom Sfera3 – pravzaprav virtualni futuristični vrt in ekosistem imaginarno-realnih stvari – odpirajo drevi v Osmo/zi. Kot so sporočili z zavoda za raziskovanje in produkcijo medijske umetnosti Ultramono, gre hkrati za vabilo k razmisleku o ekologijah sveta in omrežjih, katerih del smo ljudje.

Praksa novomedijske umetnice Tanje Vujinović temelji na raziskovanju področji, kjer se tradicionalne umetniške discipline združujejo z novimi tehnologijami. Foto: Zavod Ultramono
Praksa novomedijske umetnice Tanje Vujinović temelji na raziskovanju področji, kjer se tradicionalne umetniške discipline združujejo z novimi tehnologijami. Foto: Zavod Ultramono

Kraj možnega, dejanskega in njunega medsebojnega prepleta
Sfero3 sestavljajo štirje sektorji: Otok, Plasmonika, P in A. Novomedijska umetnica Tanja Vujinović se pri tem zgleduje po analognih lokacijah na Zemlji, kjer se izvajajo simulacije, vaje in raziskave, kot so Rio Tinto v Španiji ali polja v Matisu na Islandiji.

Umetničin virtualni futuristični vrt vsebuje majhne in velike instrumente – organizme: reaktorje, zbiralnike, večnamenske kapsule, sintetične rastline, asteroide ter osrednji vodnjak za čiščenje vode in proizvodnjo energije. Ta futuristična in sintetična biosfera je kraj možnega, dejanskega in njunega medsebojnega prepleta. Večnamenske kapsule nosijo digitaliziran biološki material in pripravljajo podlago za črpanje materiala iz asteroidov. Zbiralci zbirajo material, reaktorji pa sodelujejo v vrsti postopkov obdelave tega materiala, še beremo v napovedi postavitve.

Prvi sektor: Otok
Elementi Otoka – vodnjak, različni materiali in sintetične rastline kot instrumenti – so navdahnjeni z znanostjo o nanostrukturiranih materialih, umetni inteligenci in fiziko plazme. Instalacija zajema glasove obiskovalcev galerije, jih analizira s pomočjo izurjene globoke nevronske mreže in ustvarja monoavralni zvok, ki subtilno povratno vpliva na obiskovalca.

Drugi sektor: Plasmonika
Sektor Plasmonika je namenjen proizvodnji s plazmo obdelane vode in proizvodnji s fuzijo pridobljene energije. Od ogromnih zbiralnikov za shranjevanje različnih elementov, potrebnih za proizvodnjo fuzijske energije, do vode, obdelane s plazmo, vsi elementi ustvarjajo prostor za razmišljanje o alternativnih načinih pridobivanja energije za vsakodnevno oskrbo ljudi in gospodarstva ter čiščenje vode za uporabo v medicini in kmetijstvu.

Tretji in četrti sektor: P in A
Sektor P je delo v virtualni realnosti, kjer se v hipotetičnem nezemeljskem prostoru odkrivajo elementi kozmičnega vrta, v sektorju A pa so tudi štirje asteroidi. Zaradi možnosti, da bi zadeli Zemljo, so asteroidi velika grožnja človeštvu, a navdajajo tudi z upanjem, da bo človeštvo iz teh letečih planetarnih teles v bližnji prihodnosti lahko črpalo na videz neskončne zaloge kovin, redkih mineralov in vode, so še zapisali pri zavodu Ultramono.

Sorodna novica Tanja Vujinović z destilatorji eliksirjev, ki so bili nekoč v domeni menihov in kitajskih apotekarjev

Leta 1973 rojena Tanja Vujinović je novomedijska umetnica, ki na mednarodnem področju deluje od leta 1997. Njena dela so bila od takrat razstavljena v številnih pomembnih galerijah in muzejih po vsem svetu. Leta 2010 je doktorirala na Fakulteti za humanistične študije v Kopru s področja filozofije in teorije vizualne kulture.

Njeno delo temelji v raziskovanju, ki združuje tradicionalne umetniške discipline z novimi tehnologijami. Osredotoča se na tehnologije in njihov vpliv na človeka in naravo. V svojem delu raziskuje odnose med človekovo subjektivnostjo, tehnologijo, okoljem in "amalgame", ki nastajajo ob tem.

Razstava, ki jo v Osmo/zi odpirajo drevi ob 19. uri in bo na ogled do 17. julija, je nastala v sodelovanju z zavodoma Ljudmila in Projekt Atol.