Na ogled bodo različne inštalacije, predavanja in delavnice. Foto: Organizator
Na ogled bodo različne inštalacije, predavanja in delavnice. Foto: Organizator
false
Po letu premora se festival vrača z novimi produkcijami. Foto: Organizator

Kot pravi koordinatorica festivala Nina Jeza, je slogan v skladu z usmeritvijo evropskega leta svetlobe in svetilnosti, ki v ospredje postavlja vsesplošni izhod iz temačnosti modernosti. "Mednarodna festivalska platforma MFRU-KIBLIX se vrača z navdihujočo energijo 21. stoletja v luči slogana Lift me up! z namenom eksemplaričnega povezovanja umetnosti, znanosti in tehnologije v intermedijsko up-to-date celoto, ki nadgrajuje pretekla uspešna leta festivalskega dogajanja."
Osrednje festivalsko dogajanje bo potekalo od srede do petka, dopoldne z delavnicami za otroke in mladostnike, popoldne s predavanji in predstavitvami, ob večerih pa z avdiovizualnimi performansi in glasbo.

Po besedah Petra Lubeja iz KID-a Kibla bo letos na ogled šest novih produkcij, od tega štiri instalacije. Kot je dejal, dajejo veliko poudarka slovenskim umetnikom, tuji gostje pa prihajajo večinoma iz vzhodnoevropskih držav. Med drugim se bosta predstavili Jasmina Weiss in Saša Spacal, ki sta bili zelo uspešni na letošnjem festivalu Ars Electronica v Linzu. "Nismo Ars Electronica, smo pa na poti tja in upamo, da tudi mesto prepozna ta potencial," je pred dnevi na predstavitveni novinarski konferenci povedala Jeza.

Od digitalnega vrta z avatarji do zvočnih oblačil

Na festivalu se bo predstavila tudi Martina Mežak s projektom Čas za odmor, ki zajema pisarniški stol kot napravo za spolno vzburjenost, Đejmi Hadrović se bo predstavil z inštalacijo z deviškim pasom Kaj se je zgodilo z ljubeznijo?, Tatjana Tanja Vujinović Kušej predstavlja digitalni vrt z avatarji, Zoran Srdić Janežič in Jana Putrle Srdić pa spajata matrico prašičjega telesa s človeško glavo.

Jure Fingušt je izdelal računalniško simulacijo regratove lučke, Robertina Šebjanič in Monika Pocrnjič preučujeta simbiotičen odnos med človekom in rastlinami, Saša Spačal in Ida Hiršenfelder pa se lotevata teme izčrpavanja fosilnih goriv na Zemlji. Britanska umetnica Luciana Haill se navdušuje nad raziskovanjem človeških možganov, hrvaška medijska umetnica Deborah Hustić pa nad zvočnimi oblačili.

Na Glavnem trgu bodo znova postavili planetarij, v okviru festivala pa bodo med drugim priredili tudi predstavitev slovenskih ustvarjalcev 3D-animiranih filmov in modela simulacije planiških poletov.

V okviru festivala, ki ga po letu dni premora znova skupaj prirejata Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in kulturno-izobraževalno društvo Kibla, bo postavljena tudi razstava 20 intermedijskih instalacij, ki bodo na ogled do 23. oktobra.

Festivalska platforma MFRU-KIBLIX v Mariboru
Festivalska platforma MFRU-KIBLIX v Mariboru