Namestnica razrešenega urednika Veronika Munk pojasnjuje razloge novinarjev za množični odpoved delovnega razmerja. Foto: Reuters
Namestnica razrešenega urednika Veronika Munk pojasnjuje razloge novinarjev za množični odpoved delovnega razmerja. Foto: Reuters

Skupina 70 novinarjev, dve tretjini celotne redakcije, je podala odpoved, ker je predsednik odbora zavrnil njihovo zahtevo, da razrešenega odgovornega urednika Szabolcsa Dulla vrnejo na položaj.

"Že leta govorimo, da obstajata dva pogoja za neodvisno delovanje Indexa: nobenega zunanjega poseganja v njegovo vsebino ali strukturo zaposlenih," so zapisali novinarji. "Razrešitev je jasen poseg v uredniško sestavo. Na to ne moremo gledati drugače kot na odprt poskus izvajanja pritiska," so pojasnili v izjavi, objavljeni na spletni strani medija.

Razrešitev Dulla je povečala zaskrbljenost, da vlada premierja Viktorja Orbana znova krepi nadzor nad mediji. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na četrtkovi novinarski konferenci na Portugalskem dejal, da se njegova vlada spopada z "neresničnimi obtožbami" v povezavi s svobodo medijev. "Kako bi lahko država posegla v odločitve medija, ki je v zasebni lasti?" je vprašal Szijjarto.

Lastnik razrešitev utemeljuje s slabšim položajem na trgu

Sorodna novica Na Madžarskem odpustili urednika največjega spletnega portala Index.hu

Laszlo Bodolai, šef fundacije MFA, ki je lastnica portala, je v sredo razrešitev Dulla utemeljil s slabšim položajem portala na trgu. Dull po njegovem mnenju ni mogel nadzorovati notranjih napetosti, ki so nastale zaradi zaznanih poskusov vplivanja na redakcijo. Dodal je, da politična neodvisnost medija ni ogrožena.

Odgovorni urednik in zaposleni so sicer že junija opozorili, da je neodvisnost medija ogrožena. "Index je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo. Zaskrbljeni smo, da bomo s predlagano organizacijsko prenovo izgubili vrednote, zaradi katerih je Index.hu postal največji in najbolj bran portal na Madžarskem," je v izjavi, pod katero se je podpisalo skoraj 90 zaposlenih, takrat zapisal Szabolcs Dull.

Podjetnik blizu vladi pridobil nadzor nad oglaševalcem

Pred nekaj meseci si je madžarski podjetnik Miklos Vaszily, ki je blizu vladi, pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index gospodarsko odvisen zaradi oglasov. Takrat je med drugim podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova izrazila zaskrbljenost glede neodvisnosti Indexa in svobode medijev na Madžarskem.