Szabolcs Dull zapušča prostore portala Index.hu. Foto: Reuters
Szabolcs Dull zapušča prostore portala Index.hu. Foto: Reuters

Pri fundaciji MFA, ki je uradno lastnica portala, so odločitev utemeljili, da je Dull s svojim ravnanjem oslabil položaj portala na trgu. Predsednik fundacije Laszlo Bodolai je v pismu zaposlenim še zapisal, da "neodvisnost portala Index ne bo ogrožena niti v prihodnje".

Odgovorni urednik portala Index.hu je že junija javno opozoril, da je neodvisnost medija ogrožena. "Index je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo. Zaskrbljeni smo, da bomo s predlagano organizacijsko prenovo izgubili vrednote, zaradi katerih je Index.hu postal največji in najbolj bran portal na Madžarskem," je v izjavi, pod katero se je podpisalo skoraj 90 zaposlenih, zapisal Szabolcs Dull.

Pred nekaj meseci si je podjetnik Miklos Vaszily, ki je blizu vladi, pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index gospodarsko odvisen zaradi oglasov.

Takrat je med drugim podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova izrazila zaskrbljenost glede neodvisnosti Indexa in svobode medijev na Madžarskem.

Zaposlene po razrešitvi urednika skrbi neodvisnost

Zaposleni pri Index.hu so obsodili razrešitev in izrazili zaskrbljenost nad neodvisnostjo v prihodnosti. Foto: Reuters
Zaposleni pri Index.hu so obsodili razrešitev in izrazili zaskrbljenost nad neodvisnostjo v prihodnosti. Foto: Reuters

Zaposleni so izrazili zaskrbljenost nad neodvisnostjo medija po "nesprejemljivi" razrešitvi odgovornega urednika. "Njegova odpoved je nesporni poseg v sestavo našega osebja in na to ne moremo gledati drugače, kot na odkrit poskus izvajanja pritiska na Index.hu, kar bo povzročilo upad neodvisnega poročanja," so zapisali v izjavi.

Dull je po razrešitvi opozoril, da je dogajanje v preteklih tednih dokazalo, da obstaja na Madžarskem potreba po mediju, pri katerem zunanje sile ne odločajo o vsebini. Madžarska medijska krajina je sicer že več let vse bolj podrejena vplivu vlade.

Orbanovo spreminjanje medijske krajine
Velike spremembe so se začele dogajati z medijskim zakonom leta 2011, s katerim so ustanovili državni medijski svet, člane katerega imenuje vlada, predsednik sveta pa imenuje direktorja javne televizije.

Državni medijski svet je dobil pravico, da lahko medije finančno kaznuje zaradi "neuravnoteženega pokrivanja novic, žaljivega poročanja ali kršenja javne morale".

Sorodna novica Madžarska vlada krepi nadzor nad mediji: "Prostor za kritično misel se je izjemno skrčil"

Lastništvo številnih tiskanih medijev se je medtem zgostilo v rokah ljudi blizu premierja Viktorja Orbana, kot so denimo Lorinc Meszaros, Marie Schmidt in guvernerjev sin Adam Matolcsy.

Lani so nato na Madžarskem ustanovili holding, v katerega so združili skoraj 500 različnih medijev – med njimi nacionalno tiskovno agencijo in več komercialnih televizij –, katerih lastniki so se odpovedali lastništvu.

V zadnjih letih sta propadla kritična časopisa Magyar Nemzet in Nepszabadsag. Index.hu je tako veljal za enega redkih in tudi zadnjih kritičnih glasov na Madžarskem.