V Nemčiji je bilo do zdaj okoli 36.000 vojakov. Foto: EPA
V Nemčiji je bilo do zdaj okoli 36.000 vojakov. Foto: EPA

Trump je pretekli mesec napovedal, da želi zmanjšati število ameriških vojakov v Nemčiji z okoli 36.000 na okoli 25.000. Ob tem je Nemčiji očital, da ne izpolnjuje cilja o financiranju Nata in da izkorišča ZDA v trgovinskih sporazumih.

Ameriški obrambni minister Mark Esper želi umik izvesti na način, da ne bo oslabljeno delovanje Nata in njegovo prizadevanje za zmanjševanje ruskega vmešavanja. V izjavah, ki bodo verjetno vznejevoljile Moskvo, je Esper dejal, da bodo nekatere ameriške enote premestili v regijo okoli Črnega morja, nekatere pa bi lahko začasno premestili na Baltik. Druge enote, ki bodo zapustile Nemčijo, bodo trajno premestili v Italijo. Sedež evropskega poveljstva ameriških sil bodo iz Stuttgarta preselili v Belgijo.

Skupno bo v Evropi ostalo okoli 5400 od skupno 12.000 ameriških vojakov, ki bodo odšli iz Nemčije. Večina vojakov se bo tako vrnila v ZDA, a se bodo v Evropo vračali v rotacijah na začasne misije, pri čemer jih ne bodo spremljale njihove družine.

"Tako bomo uresničili, kar je napovedal predsednik glede znižanja števila vojakov v Evropi in kar sem poudaril v strateških ciljih," je dejal Esper. Kot je navedel, bodo ZDA s tem povečale svojo strateško fleksibilnost.

Predsedniki nemških dežel pozivali kongres

Ameriški obrambni minister Mark Esper. Foto: EPA
Ameriški obrambni minister Mark Esper. Foto: EPA

Predsedniki štirih zveznih nemških dežel, v katerih so bile nameščene ameriške enote, so pozvali ameriški kongres, naj prepreči Trumpovo napoved o umiku vojakov, do katere so bili kritični tudi številni zdajšnji in nekdanji ameriški uradniki, saj da ne gre za strateško odločitev, temveč politično.

Trumpov izzivalec na novembrskih volitvah Joe Biden je za Reuters dejal, da bo v primeru zmage vzel pod drobnogled odločitev o umiku vojakov iz Nemčije.

Ameriški vojaški uradniki ob tem poudarjajo, da se bo v bližnji preteklosti umaknilo le nekaj enot, pri večini pa bo za to potrebno več let.

Röttgen: Umik enot bo oslabil Nato

Kot poroča Reuters, se je predsednik parlamentarnega odbora za zunanje zadeve v nemškem parlamentu Norbert Röttgen na napoved odzval kritično. "Namesto da bi okrepili Nato, bo umik enot oslabil zavezništvo," je dejal za Augsburger Allgemeine.