Načrt umika dela vojske iz Nemčije je sprožil nova vprašanja o zavezanosti Donalda Trumpa k dolgotrajnemu sporazumu sodelovanja z evropskimi zavezniki in k čezatlantskemu zavezništvu nasploh. Foto: Reuters
Načrt umika dela vojske iz Nemčije je sprožil nova vprašanja o zavezanosti Donalda Trumpa k dolgotrajnemu sporazumu sodelovanja z evropskimi zavezniki in k čezatlantskemu zavezništvu nasploh. Foto: Reuters

Trump je kritiziral Nemčijo, ker ne namenja dovolj sredstev za obrambo v skladu z zahtevami zveze Nato. Poudaril je, da Berlin ne namenja dveh odstotkov svojega BDP-ja za obrambo, tako ali tako pa se mu dva odstotka zdita premalo za državo, kot je Nemčija.

Če Berlin ne bo spremenil svojega delovanja, bo izpeljal načrt in umaknil okoli 9.500 vojakov iz baz v Nemčiji, poroča BBC.

Nemška veleposlanica v ZDA Emily Haber je dejala, da ameriške čete v Nemčiji niso zato, da bi branile Nemčijo, ampak da zagotavljajo čezatlantsko varnost. Ob tem je dodala, da je bila nemška vlada o ameriškem načrtu obveščena. Analitiki poudarjajo, da ameriška prisotnost v Nemčiji ZDA omogoča pomemben prehod in izstopno točko za operacije na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Maas: Odkar je Trump predsednik, so se odnosi zapletli

Po besedah ameriškega predsednika imajo ZDA z vojaškimi bazami v Nemčiji zelo visoke stroške. Hkrati je Berlin obtožil, da ni pošten do Washingtona glede trgovine. "Trpimo pri trgovini, trpimo pri Natu," je dejal Trump in dodal, da ZDA izkoriščajo tudi druge države, najhujša pa je Nemčija. Gre sicer za znane obtožbe na račun Nemčije in drugih držav zveze Nato, ki jih Trump ponavlja od predsedniške kampanje leta 2016, piše STA.

Na začetku junija so ameriški mediji poročali, da Trump načrtuje umik dela vojske, kar je močno presenetilo nemški politični vrh. Kot piše Deutsche Welle, je nemški zunanji minister Heiko Maas v odzivu povedal, da so se ameriško-nemški odnosi, odkar je predsednik ZDA Trump, "zapletli".

Maas je ob tem med obiskom v Varšavi sporočil, da v Berlinu uradno še zmeraj niso seznanjeni z odločitvijo. "Niti zunanje ministrstvo niti Pentagon nam nista uspela posredovati informacij o tem," je dejal.

Je pa ocenil, da je prisotnost ameriških vojakov v Nemčiji pomembna ne le za varnost Nemčije, temveč tudi za varnost ZDA in predvsem varnost Evrope.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ocenil, da ameriški vojaki v Evropi zagotavljajo varnost na obeh straneh Atlantskega oceana.

Okrepitve ameriške vojske na Poljskem?

Medtem je poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz na današnji novinarski konferenci z Maasom dejal, da poljska vlada razpravlja z ZDA o okrepitvi ameriških vojakov na Poljskem, vendar to naj ne bi bilo povezano z umikom vojakov iz Nemčije.