Veselje nogometašev Leipziga po odločilnem zadetku, s katerim so spisali zgodovino kluba. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Leipziga po odločilnem zadetku, s katerim so spisali zgodovino kluba. Foto: Reuters

Tretja zasedba Bundeslige je bila uspešnejša od tretjeuvrščenega moštva La lige. Vrsta Juliana Nagelsmanna še naprej piše zgodovino mladega kluba. V šele tretji evropski sezoni so se rdeči biki že prebili med štiri najboljše v Evropi. Finalno vstopnico bodo lovili v torek, ko se bodo na Luzu pomerili s PSG-jem, ki je v sredo po preobratu, prav tako z 2:1, ugnal Atalanto.

Odločitev je padla v 88. minuti, ko je z roba kazenskega prostora streljal rezervist Tyler Adams. Žoga se je nesrečno odbila od Stefana Savića, spremenila smer in presenetila Oblaka, ki je bil pri obeh zadetkih brez moči. Kampl je bil na drugi strani zelo dejaven v vezni vrsti Leipziga in si za svojo predstavo zasluži zelo visoko oceno.

V prvem polčasu malo dela za oba vratarja

Nagelsmannovi varovanci so prvi strel v okvir Oblakovih vrat sprožili v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je po kotu najvišje skočil Dayot Upamecano, toda žoga je bila lahek plen slovenskega čuvaja mreže. Sicer pa so uvodne minute pripadle Leipzigu, ki si je prvi tudi priigral lepo priložnost. Atleticova obramba je žogo po kotu odbila, toda sledil je še en predložek v kazenski prostor, po katerem je žoga prišla do Marcela Halstenberga, nemški branilec je sprožil z voleja, toda meril prek vrat.

Po približno desetih minutah so varovanci Diega Simeoneja vzpostavili ravnotežje na zelenici in bili nekaj časa tudi konkretnejši. Najprej je Peter Gulasci brez težav posredoval po strelu Savića z glavo, 13. minuta pa je tekla, ko je bilo bistveno bolj vroče. Atletico je tedaj izpeljal svojo najnevarnejšo akcijo prvega dela dvoboja. Renan Lodi in Yannick Carrasco sta kombinirala po levi strani. Brazilec in Belgijec, ki je bil zelo dejaven v prvih 45 minutah, sta si izmenjala dvojno podajo, Carrasco pa je nato močno streljal ob bližnji vratnici in Madžar v vratih Leipziga je imel kar precej dela.

Dani Olmo je v 50. minuti z glavo matiral Jana Oblaka. Foto: Reuters
Dani Olmo je v 50. minuti z glavo matiral Jana Oblaka. Foto: Reuters

Olmo kronal dober začetek drugega dela

Podobno kot prvi je Leipzig tudi drugi del začel zelo dobro. Udaren začetek polčasa je kronal po petih minutah, ko je izpeljal dolgo akcijo, v kateri se je vseh deset nogometašev dotaknilo žoge. V zaključku so kombinirali Dani Olson, ki je podal Yussufu Poulsenu, ta je našel Kampla, ki je žogo predal Konradu Laimerju, nato pa je po desni strani stekel Marcel Sabitzer in poslal predložek pred vrata, kamor je utekel Olmo. Katalonec, ki je januarja v Nemčijo prišel iz zagrebškega Dinama, se je odlično znašel in z glavo žogo poslal v daljši kot nemočnega Oblaka.

Joao Felix poživil igro Atletica

Simeonejev as iz rokava je bil Joao Felix, ki je na zelenico vstopil v 58. minuti. Pregrešno dragi portugalski mladenič je poživil igro Atletica, v 71. minuti pa se je njegova menjava obrestovala. Skoraj s sredine je hitro krenil v prodor. Ko se mu je približal Kampl, je žogo poslal Diegu Costi, ki mu jo je nemudoma vrnil, nato je stekel v kazenski prostor, kjer pa ga je nepravilno zaustavil Lukas Klostermann. Obetavni zvezdnik je prevzel odgovornost in enajstmetrovko tudi zanesljivo izvedel.

Joao Felix je izsilil in tudi zanesljivo izvedel enajstmetrovko. Foto: Reuters
Joao Felix je izsilil in tudi zanesljivo izvedel enajstmetrovko. Foto: Reuters

Poljub sreče v 88. minuti

Prejeti zadetek rdečih bikov ni vrgel iz tira. Tudi Nagelsmann je imel srečno roko pri menjavah. 88. minuta je tekla, ko je Sabitzer našel Angelina, ki je pobegnil po levi strani. Španski nogometaš, ki ga je Leipzigu posodil Manchester City, je nato na robu kazenskega prostora lepo zaposlil rezervista Adamsa. Ameriški vezist je streljal, zadel Savića, žoga pa se je odbila za hrbet Oblaka. Atletico je pritisnil, toda nemška obramba je za zgodovinski uspeh zdržala.

V petek je na sporedu četrtfinalni par edinih preostalih klubov, ki sta že slavila v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, Barcelone in Bayerna, v soboto pa sledi še obračun Manchester Cityja in Lyona.


Četrtfinale:
RB LEIPZIG – Atletico Madrid 2:1 (0:0)
Dani Olmo 50., Adams 88.; Joao Felix 71./11-m

Leipzig: Gulacsi, Klostermann, Upamecano, Halstenberg, Laimer (72./Adams), Sabitzer (92./Mukiele), Kampl, Angelino, Nkunku (83./Haidara), Dani Olmo (83./Schick), Poulsen.

Atletico Madrid: Oblak, Trippier, Savić, Gimenez, Renan Lodi, Koke (92./Felipe), Herrera (58./Joao Felix), Saul Niguez, Carrasco, Llorente, Diego Costa (72./Morata).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Petek ob 21.00:
BARCELONA – BAYERN (Luz)

Sobota ob 21.00:
MANCHESTER CITY – LYON (Jose Alvalade)

Odigrano v sredo:
Atalanta – PARIS SG 1:2 (1:0)
Pašalić 27.; Marquinhos 90., Choupo-Moting 93.
Iličića (Atalanta) ni bilo v ekipi.


Polfinale, torek 21.00:
RB LEIPZIG – PARIS SG

Sreda ob 21.00:
MANCHESTER CITY/LYON – BARCELONA/BAYERN

Finale bo 23. avgusta ob 21.00.