Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Na žalost nismo imeli druge možnosti: stopili smo do vodje protestov in ga obvestili, da bo policija srečanje prekinila," je tvitnila policija. Na več dogodkih po vsem mestu se je skupaj zbralo približno 38.000 protestnikov. Nekateri niso vzdrževali varne medsebojne razdalje, večina jih tudi ni nosila zaščitnih mask. Protesti, kjer so pravila upoštevali, so se nadaljevali do večera.

"Vsi predhodno sprejeti ukrepi niso vodili v upoštevanje zahtev," je dodala policija, ki je na shodih v Berlinu aktivirala kar 3000 svojih pripadnikov. Sedem policistov je bilo poškodovanih.

Protest dobil dovoljenje sodišča

Današnji protest je sicer po pritožbah na sodišču dobil dovoljenje za izvedbo tik pred zdajci, saj so ga deželne oblasti sprva v sredo prepovedale. Bale so se namreč ponovitve dogajanja s predhodnega shoda istega organizatorja v začetku meseca, ko udeleženci prav tako niso upoštevali zaščitnih ukrepov.

A upravno sodišče v Berlinu se je nato v petek izreklo za možnost protestov, češ da nič ne kaže na to, da organizatorji "namerno ne bodo upoštevali" pravil družbenega distanciranja in bodo ogrožali javno zdravje. Davi je nato zavrnilo pritožbo policije in s tem dokončno odločilo, da se protesti lahko odvijejo, če bodo sodelujoči upoštevali določene pogoje, vključno z ohranjanjem razdalje.

Policija v pripravljenosti na izgrede

Današnje proteste organizira skupina Querdenken 711 iz Stuttgarta. Njen predstavnik Michael Ballweg je pozdravil odločitev sodišča kot uspeh za temeljne pravice. V videoposnetku na portalu YouTube je pozval k mirnim protestom in dodal, da tisti, ki pozivajo k nasilju, niso z njimi.

Protesti proti omejitvenim ukrepom  so potekali tudi v Parizu. Foto: EPA
Protesti proti omejitvenim ukrepom so potekali tudi v Parizu. Foto: EPA

Ko je bila namreč preteklo sredo naznanjena prepoved, so nekateri na spletu zatrjevali, da se mora zborovanje kljub temu odviti, spet drugi pa so pozivali celo k nasilju.

Zdravstvene oblasti v Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdile 1479 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Številke so se po njihovih besedah v zadnjih dneh stabilizirale.

Protesti tudi v Londonu in Parizu

Protestniki proti vnovični uvedbi ukrepov zaradi novega koronavirusa so se zbrali tudi na trgu Trafalgar Square v Londonu. Protestniki pa so se zbrali tudi v Parizu na Trgu naroda (Place de la Nation).

Protestniki v Berlinu nasprotujejo ukrepom za zajezitev virusa