Policisti so z odra odstranili nekatere organizatorje. Foto: EPA
Policisti so z odra odstranili nekatere organizatorje. Foto: EPA

V glavnem mestu Nemčije je bilo v soboto več različnih protestov. Med drugim se je na protestu, imenovanem dan svobode, zbralo okoli 20.000 nasprotnikov ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Večinoma niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso ohranjali fizične razdalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča nemški portal Deutsche Welle, so na ta protest pred Brandenburškimi vrati med drugim prišli pripadniki skrajne levice in desnice ter zagovorniki teorij zarote. Tudi pandemijo covida-19 so označili za "največjo teorijo zarote", vzklikali so: "Mi smo drugi val", novi koronavirus pa so označevali za "lažni alarm".

Policisti so pozno popoldne začeli preganjati protestnike, a jih je več sto ostalo pred Brandenburškimi vrati do poznega večera.

Policija je proti organizatorjem sprožila pravne postopke zaradi nespoštovanja higienskih pravil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in tudi zaradi tega, ker je bilo v prijavi shoda napovedanih le 1000 udeležencev.

Na ločenem antifašističnem protestu v berlinskem okraju Neukölln pa so protestniki metali kamenje v policiste in prižigali pirotehniko. Poškodovali so tudi dve policijski vozili in pisarno ene od strank.

Policija je sporočila, da je bilo na različnih protestih skupaj poškodovanih okoli 45 policistov, tri, ki so jih v glavo zadeli kosi stekla, so morali prepeljati v bolnišnico. Aretirali pa so 133 protestnikov zaradi upiranja policistom, kršenja javnega reda in miru in uporabe neustavnih simbolov. Nadzor na berlinskih ulicah je v soboto izvajalo 1100 policistov.

Sobotni protesti, na katerih niso upoštevali pravil, so bili deležni številnih kritik. "Da, demonstracije morajo biti mogoče tudi v času koronavirusa, a ne takšne," je povedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. "Razdalja, higienska pravila in maske nas ščitijo vse, tako da spoštujemo drug drugega," je dodal.

Nekaj sto protestnikov proti ukrepom za zajezitev koronavirusa se je sicer pred Brandenburškimi vrati zbralo tudi v nedeljo. Večina je tokrat nosila zaščitne maske in upoštevala pravila fizične razdalje.

Urad Angele Merkel: Ljudje zlorabili pravico do protestov

Kritični so bili tudi v kabinetu nemške kanclerke Angele Merkel. Njena tiskovna predstavnica Ulrike Demmer je poudarila, da so protestniki, ki niso upoštevali varnostnih ukrepov, "zlorabili svojo pravico do demonstriranja". Čeprav je ta pomembna, pa so "prizori, ki smo jih videli ta konec tedna, nesprejemljivi".

Dodala je, da nemška vlada ne obsoja samo množičnih kršitev higienskih in varnostnih ukrepov, ampak tudi domnevne poskuse preprečevanja novinarjem, da bi poročali, in napade na policiste.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je poudaril, da pandemije še ni konec, ampak je šele na sredini. "Ne smemo popustiti v boju proti pandemiji," je dejal.