Maya Hawke v dnevni različici na beneškem filmskem festivalu. Foto: Reuters
Maya Hawke v dnevni različici na beneškem filmskem festivalu. Foto: Reuters

Svojo prvo profesionalno igralsko vlogo je dobila leta 2017 – nastopila je v BBC-jevi adaptaciji mladinske klasike Male ženske (Little Women), sledila je manjša vloga v filmu Quentina Tarantina Bilo je nekoč ... v Hollywoodu (Once Upon a Time ... in Hollywood), v Benetke pa jo je pripeljala promocija filma Mainstream režiserke Gie Coppole.

In še v glamuroznejši večerni toaleti modne hiše Versace. Foto: Reuters
In še v glamuroznejši večerni toaleti modne hiše Versace. Foto: Reuters

V tretji sezoni se je pridružila priljubljeni Netflixovi seriji Čudne stvari (Stranger Things) in v trenutku je osvojila občinstvo in kritike. "Hawke je z naskokom najboljši novi dodatek k seriji; z lahkoto se vklopi v že uveljavljeno igralsko ekipo," je opažal recenzent Radio Timesa. "Od mame je podedovala prirojeno kulskost, od očeta pa globino – ali pa vsaj vtis globine. V resnici je tudi na videz podobna enemu in drugemu."

Med snemanjem nove sezone so se začele omejitve zaradi novega koronavirusa: "Vsak dan smo se spraševali, ali bomo danes morali končati? Mislila sem, da bodo omejitve trajale dva tedna, zdaj pa je minilo že pet mesecev." In kdaj se bo spet začelo snemanje priljubljene serije? "Imeli smo datum, ki smo ga morali prestaviti, imamo novega, ampak ne verjamem, da bomo takrat začeli, saj primeri v Georgii (serijo snemajo v ameriški zvezni državi) še ne upadajo. Upam, da čim prej, saj sem resnično začutila, kdo je Robin, našla sem humor in svobodo."

Izid prvega albuma

Poleg igralstva se posveča tudi glasbi. Ljubezen do te je podedovala po očetu.

Med igralstvom in glasbo vidi veliko podobnosti, kot so želja po komunikaciji, povezovanju, ljubezen do jezika in pripovedovanja zgodb, pri glasbi pa je poudarila eno prednost: "Pri igralstvu moraš na avdicijo in potem čakaš na to, da ti nekdo da priložnost. Pri glasbi pa vam ni treba čakati na nikogar, ampak to preprosto storite."

Tako je pred kratkim objavila svoj debitantski album Blush, s katerim se je poklonila prijateljem, družini in srčnim izbrancem. Pri ustvarjanju albuma je združila moči s producentom in besedilopiscem Jessejem Harrisom (sodeloval je z Lano Del Rey in Norah Jones), nekatere pesmi pa je napisala tudi sama.

Svet šovbiznisa ji ob slavnih starših ni tuj, a zdaj je sama v tem. Kako se spopada s tem? "Mislila sem, da sem pripravljena. Mislila sem, da če se lahko kdo s tem sooči, sem to jaz, saj se s tem ukvarjam vse življenje. Ampak drugače je, ko si sam na tej poti. Kot umetnik, pevec ali igralec se moraš spopasti s slavo. Družbena omrežja pa so poskrbela še za to, da ne moreš biti le igralec, ampak da se moraš izpostaviti tudi kot oseba. Veliko truda in energije sem vložila v to, kako najbolje izkoristiti družbena omrežja, ampak nisem še ugotovila."

Kaj pa sta ji svetovala starša: "Z veliko stvarmi, ki so zame najtežje, se sama nista ukvarjala. Za druge stvari mi rečeta: 'Ne beri kritik, ne beri komentarjev, ne potrebuješ Instagrama, saj si igralka.' Po drugi strani pa vodstvo studia na avdicijah najprej reče, zakaj nimaš Instagrama, saj ta pomaga pri promociji projektov. To posel popolnoma spremeni."

Čeprav je bil igralski gen Mayi položen v zibko, pa 22-letnica ni bila vedno prepričana, da si želi slediti poti staršev.
Čeprav je bil igralski gen Mayi položen v zibko, pa 22-letnica ni bila vedno prepričana, da si želi slediti poti staršev. "Malce sem se upirala igralstvu, ker je bil to družinski posel, dokler se nisem zavedela, da me to najbolj osrečuje in da sem v tem najboljša," je povedala v preteklosti za WWD. Foto: AP