Maya Hawke in Gia Coppola na beneškem filmskem festivalu. Foto: AP
Maya Hawke in Gia Coppola na beneškem filmskem festivalu. Foto: AP

Drugi celovečerec Gie Coppola postavlja v središče YouTube in kulturo vplivnežev. To je drugi celovečerni film Coppole in njen drugi filmski nastop v Benetkah. Že njen prvenec leta 2013 so na festivalu prikazali v sekciji Horizons, kjer je premierno prikazan tudi Mainstream.

Njen prvenec Palo Alto o stiskah prehoda iz najstništva v odraslost je leta 2012 dobil dobre kritiške odzive. V njem je glavno vlogo zaigrala Emma Roberts. Protagonistko novega filma pa upodablja Maya Hawke, ki je predtem že zaigrala v seriji Čudne stvari, v BBC-jevi adaptaciji Malih žensk in v filmu Quentina Tarantina Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.

Na pogovoru po filmu sta med drugim povedali, da sta bili od prihoda v Evropo večkrat testirani na virus, kakor zahtevajo organizatorji festivala za udeležence, ki prihajajo na Mostro zunaj Evrope.

Sorodna novica Uma Thurman in Ethan Hawke hčerki Mayi: Ne beri kritik in komentarjev

"Zdi se, da smo v trenutku, ko lahko sledimo pravilom – praznujemo umetnost in snemanje filmov ter se obenem zaščitimo, varujemo drug drugega," je povedala Maya Hawke in dodala, da ceni predvsem disciplino obiskovalcev festivalov pri spoštovanju italijanskih protivirusnih previdnostnih ukrepov, kar vključuje nošenje maske in ohranjanje medsebojne razdalje.

V filmu je Hawke zavzela vlogo Frankie, natakarice iz Los Angelesa, ki postane spletna senzacija, "ko njen videoposnetek karizmatičnega nikogar, ki ga igra Andrew Garfield" postane uspešnica na YouTubu. Film raziskuje podtalje kulture vplivnežev in nenehno potrebo po pozornosti neznancev na družbenih omrežjih, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Je mogoče ustvarjati umetnost, medtem ko šteješ všečke?
"Film zastavlja vprašanje, ali je mogoče ustvarjati umetnost, medtem ko še vedno poskušate pritegniti pozornost in štejete všečke,"
je dejala Hawke. Sama je dejala, da je njen nagonski odgovor ne, vendar je prepričana, da Garfieldov zadnji prizor iz filma zagotovo šteje za umetnost.

Gia Coppola je dejala, da jo je za snemanje filma navdihnil film A Face in the Crowd, film iz leta 1957 z Andyjem Griffithom v glavni vlogi. Igra potepuha, ki postane radijska in televizijska senzacija. "Morala zame je, da vse, kar se blešči, ni zlato, skupnost in povezanost pa sta resnično pomembni," besede režiserke povzemajo na AP-ju.

77. mednarodni filmski festival je zaradi pandemije okrnjen, prikazali bodo manj filmov kot v prejšnjih letih, skupaj le 60. Od tega se jih bo 18 potegovalo za zlatega leva za najboljši film, osem jih podpisujejo režiserke.