Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu. Iz režije je diplomiral na Fakulteti za dramske umetnosti. Je profesor filmske režije na beograjski Fakulteti za dramske umetnosti. Foto: Kinoatelje
Srdan Golubović se je rodil leta 1972 v Beogradu. Iz režije je diplomiral na Fakulteti za dramske umetnosti. Je profesor filmske režije na beograjski Fakulteti za dramske umetnosti. Foto: Kinoatelje

Ti sistemi pa za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov, temveč tudi idealov, so še zapisali.

Golubović je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina. V obrazložitvi nagrade še pojasnjujejo, da režiser s svojo specifično filmsko govorico "upoštevajoč zgodovinske in družbene posebnosti razkriva, kako se na skrajnem robu globalnega konteksta sodobnega življenja soočamo s tveganji neprimerljivih, kataklizmičnih razsežnosti, ki izhajajo iz križanja parcialnih in enostranskih ciljev posameznika in skupnosti".

Sorodna novica "Sreča, da so Američani o Srbih posneli same slabe filme. Huje bi bilo, če bi dobre."

Nagrado, ki jo podeljujejo v okviru čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji /Omaggio a una visione, bo režiser prejel na slovesni podelitvi v Kulturnem domu Nova Gorica. Isti dan bo vodil tudi mojstrski tečaj.

Poklon viziji se začenja nocoj in bo potekal do 11. oktobra v sedmih mestih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo. Festival bo potekal v Novi Gorici, Gorici, Vidmu, Trstu, Ljubljani, Izoli in Špetru. Celoten program festivala je dvojezičen.

Nagrado Darka Bratine podeljuje Kinoatelje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

Do konca festivala bo na različnih lokacijah po Sloveniji in Furlaniji - Julijski krajini predstavljen Golubovićev opus, napovedana je tudi slovenska premiera njegovega najnovejšega filma Oče. "Poskušam vzpostavljati ravnotežje med čustvi in razumom – trudim se, da bi ta emocija ostala avtentična, elementarna in da niti za trenutek ne bi postala patetična," o svojem filmskem ustvarjanju pravi režiser.

Poleg številnih projekcij in tekmovalnega programa kratkih filmov bo festival ponudil tudi delavnico uglasbitve kratkega filma, koncert ter strokovno srečanje z naslovom Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih.

Programska sekcija za razvijanje novih filmskih govoric Prvi Poleti, ki so jo začeli lani, bo predstavila več kot 45 kratkih filmov tujih in domačih avtorjev.

V filmu Oče se protagonist, ki ga igra Goran Bogdan, znajde v boju z oblastmi za blaginjo svojih otrok. Foto: Kinoatelje
V filmu Oče se protagonist, ki ga igra Goran Bogdan, znajde v boju z oblastmi za blaginjo svojih otrok. Foto: Kinoatelje

Za danes poleg prvega tekmovalnega sklopa kratkih filmov napovedujejo še sonorizacijo nemškega nemega filma Kabinet dr. Kaligarija, ki letos praznuje 100-letnico. Odprli so tudi multimedijsko razstavo Prostori v prostoru.

Za soboto je napovedana mladinska delavnica uglasbitve kratkega filma Igrati se z zvokom ter nadaljevanje tekmovalnega programa kratkih filmov, ob lepem vremenu pa tudi koncert.

V nedeljo bodo na programu projekcija filma Črte v pesku, zgodba o zgodovini režiserja Francisa Alysa, otroški program kratkih filmov študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in nastop v živo s predstavitvijo rezultata sobotne delavnice uglasbitve kratkega filma. Podelili bodo tudi nagrado za najboljši kratki film.