Matanić v Cannesu leta 2015, ko je za film Zenit prejel nagrado žirije Posebni pogled. Foto: EPA
Matanić v Cannesu leta 2015, ko je za film Zenit prejel nagrado žirije Posebni pogled. Foto: EPA
false
Prejemnika nagrade so razglasili v nedeljo na 73. beneškem filmskem festivalu, Mataniču pa jo bodo podelili zadnji teden v novembru v Gorici, na tradicionalnem nagrajenčevem potujočem filmskem festivalu, ko bo v sedmih mestih med Slovenijo in Italijo na ogled celotna retrospektiva njegovih del. Foto: EPA

Hrvaški režiser Dalibor Matanić je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, ki jo v spomin na svojega ustanovitelja podeljuje Goriški Kinaotelje. Prejemnika so razglasili v nedeljo na 73. beneškem filmskem festivalu, podelili mu jo bodo zadnji teden v novembru v Gorici, so sporočili iz Kinoateljeja.

Družba, identiteta, drugačni in meje
Matanić v svojih filmih pogosto raziskuje družbo, v kateri živimo, izpostavlja vprašanja identitete, vlogo mladega človeka v njej in naš odnos do drugačnosti in različnih oblik meja. Filmografija režiserja, rojenega leta 1975 v Zagrebu, zaobjema več dokumentarnih in kratkometražnih filmov ter devet igranih celovečercev.

Njegov je tudi celovečerec Zenit, ki pripoveduje o tragičnih posledicah medetničnega sovraštva in vojne na ozemlju bivše Jugoslavije skozi tri ljubezenske zgodbe v treh različnih obdobjih. Films Tihano Lazović in Goranom Markovićem v glavnih vlogah je nastal v produkciji hrvaške Kinorame in slovensko-srbski koprodukciji ter doživel distribucijo v Italiji. Zanj je Matanić prejel številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado žirije Posebni pogled v Cannesu in vesno za najboljšo fotografijo, odprl je tudi lanski filmski festival v Trstu.

Med Matanićevimi zadnjimi deli sta televizijska serija Novine - The Paper in omnibus Transmania.

Nagrado mu bodo podelili konec novembra, ko bo na ogled tudi celotna retrospektiva njegovih del v čezmejnem prostoru med Slovenijo in Italijo. Ob tej priložnosti bo v goriški Hiši filma potekala tudi delavnica pod njegovim vodstvom.

V spomin na Darka Bratino in njegove vrednote
Goriški Kinoatelje nagrado podeljuje od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa in filmskega kritika Darka Bratino, ki je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture. Po njem imenovana nagrada sledi tej viziji, saj izpostavlja filmske ustvarjalce, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog.

Nagrada poteka v obliki potujočega monografskega filmskega festivala v sedmih krajih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo – v Gorici, Novi Gorici, Trstu, Ljubljani, Špetru, Izoli in Vidmu. Festival povezuje tako gledalce kot filmske inštitucije v teh mestih in poudarja kulturno raznolikost ter bogastvo čezmejnega prostora.

Doslej so nagrado dobili Maja Weiss, Srdjan Vuletić, Jan Cvitkovič, Aljoša Žerjal, Demetrio Volcic, Edi Šelhaus, Želimir Žilnik, Adela Peeva, Petra Seliškar, Harutyun Khachatryan, Miroslav Janek, Franco Giraldi, Karpo Godina, Ruth Beckermann, Laila Pakalnina in Villi Hermann.