Evakuacija obiskovalcev opere na Dunaju po ponedeljkovem napadu. : EPA
Evakuacija obiskovalcev opere na Dunaju po ponedeljkovem napadu. : EPA

V neposrednem dogajanju v avstrijski prestolnici se je v ponedeljek znašel Jure Pišek, študent kitare na Dunaju, ki se je le nekaj minut pred napadom s prijatelji "nič hudega sluteč" odpravil na džezovski koncert, da bi pred ustavitvijo javnega življenja "videli še malo živega dogajanja", je dejal za Radio Slovenija. Iz tramvaja so izstopili na Schwedenplatzu, kjer se je dogajal napad. "Bili smo zelo šokirani, saj smo bili 10 minut prej na mestu, kjer je potekala vsa ta tragedija ... prvih pet minut nismo dojeli razsežnosti dogodka."

Po terorističnem napadu: "Ves čas je tlelo v zraku"

Kot se je spominjal, v nočnem lokalu samih strelov niso slišali, pa čeprav so bili od dogajanja oddaljeni 300 metrov. "Moram pohvaliti lastnika, ki je zaklenil lokal in ljudi ni spuščal ven, bili smo v okrožju, kjer je bila možnost napada velika. Takrat namreč še niso našli vseh napadalcev." V lokalu so bili do tretje ure zjutraj, šele pol ure pozneje so priklicali taksi, saj nihče ni želel uporabiti javnega prevoza.

"Nekateri so v strahu tekli domov"

"Še nikoli nisem videl toliko policistov, kot jih je bilo včeraj. Nekateri ljudje so v strahu tekli domov. Vsak ima svoj način izražanja tesnobe, nevedenja, nelagodnosti. Ta čas smo vsi poskusili preživeti na svoj način. A vsak se obnaša drugače. Po streljanju so bili na spletu videoposnetki, ki preveč nazorno pokažejo, kaj so ti ljudje včeraj počeli, verjetno sem še vedno v šoku in potrebujem nekaj časa, da to predelam. Dobro pa je, da sem bil v takšni družbi, da smo drug drugega podpirali," je še dejal Pišek za Radio Slovenija.

"V mestu je bilo zelo veliko ljudi"

Sorodna novica Odgovornost za napad prevzela Islamska država

Ponedeljkov napad na Dunaju, ki ga organi pregona obravnavajo kot teroristično dejanje, v katerem so bili ubiti najmanj štirje ljudje, 15 pa ranjenih, je bil očitno dobro premišljen. Danes namreč v Avstriji začenjajo veljati strožji zajezitveni ukrepi, med njimi omejitev gibanja med 20. in 6. uro, zapirajo se lokali, restavracije, hoteli. Za štiri tedne oziroma do konca meseca bodo zaprti muzeji, gledališča, kinematografi. Šole za nižje razrede ostajajo odprte.

"Moji otroci hodijo v šolo v 1. okrožje, kjer se je zgodil eden izmed napadov, a smo dobili poziv, naj ostanejo doma. Dobili so tudi opravičilo za izostanek od pouka. Tisti, ki nimajo varstva, so sicer lahko svoje otroke pripeljali v določene šole, kjer pa ni pouka, temveč le organizirano varstvo. V tem trenutku čakamo na nove informacije," pa je za MMC povedala arhitektka, ki živi in dela na Dunaju in ne želi biti imenovana.

Napadi so se zgodili v 1. okrožju, v vseh drugih naj bi bili lažni preplahi. "Pristojne oblasti so omejile javni promet v 1. okrožju. Hitre podzemne železnice, ki potekajo na tem območju, U1, U3 in U4, se tam ne ustavljajo, ampak peljejo mimo. Podobno je s tramvaji. Policija tudi stoji na obrobju 1. okrožja, ki ga varuje, saj še vedno poteka iskanje napadalcev in vanj sploh ne moreš vstopiti," nadaljuje sogovornica, ki živi in dela na Dunaju. Po podatkih slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) med prizadetimi zaradi napada ni Slovencev.

V terorističnem napadu na Dunaju vsaj štirje mrtvi

Dunajčani so pretreseni, šokirani

RTV-jeva dopisnica Petra Kos Gnamuš je poročala, da so prebivalci Dunaja pretreseni, šokirani.

"Ne morejo verjeti, da se je kaj takšnega zgodilo na Dunaju. Glede na svetovne lestvice je Dunaj vseskozi veljal za eno najvarnejših in najprijaznejših mest in k temu je gotovo prispevalo tudi to, da je bil Dunaj od nekdaj stičišče različnih kultur, narodnosti. In kaj danes pravijo Dunajčani? Z včerajšnjim dnem je po vsej verjetnosti tega občutka varnosti za vedno konec. Verjetno bo trajalo kar nekaj časa, preden bo Dunaj spet to, kar je bil še pred tednom dni."

Za TV Slovenija se je Mateja Gradišar pogovarjala s Slovenko Majo Toš, ki na Dunaju živi 16 let. V mestu se je do zdaj vedno počutila varno: "Nikoli nimaš občutka, da te lahko nekje kdo napade, da te lahko kdo okrade. Nikoli se mi še ni zgodilo kaj podobnega." V času napada je bila že na varnem, doma. "Hiše in stanovanja še nisem zapustila, skozi okno pa vidim, da so ulice prazne, kar bi glede na korono tudi sicer bile."

Policija ubila enega napadalca

Avstrijska policija je 20-letnega napadalca, ki je bil oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, ubila. Za zdaj še ni znano, koliko je napadalcev, policijska akcija še vedno poteka.

"Včeraj zvečer je bil res topel večer za ta letni čas, poleg tega je bil zadnji večer, ko so bili še odprti opera pa gledališča in lokali, tako da je bilo zunaj res veliko ljudi. Tako policija kot lastniki lokalov in kulturnih institucij pa so zelo hitro reagirali," nadaljuje sogovornica, ki doda, da se lahko v Avstriji kljub omejitvi gibanja, ki velja med 20. in 6. uro, "še vedno gibljemo na prostem. Lahko gremo na sprehod po mestu. To omejitev gibanja so uvedli zato, da se ljudje ne bi obiskovali po gospodinjstvih, lokali so tako zdaj zaprti."

Omejitev gibanja bo veljala deset dni, po tem času pa bo vlada odločala, ali jo bodo podaljšali.