V Melbournu se bo po poškodbi na igrišča vrnil tudi Roger Federer. Foto: Reuters
V Melbournu se bo po poškodbi na igrišča vrnil tudi Roger Federer. Foto: Reuters

Po novem načrtu naj bi turnirje, ki so jih načrtovali v Sydneyju, Brisbanu, Perthu, Hobartu, Adelaidu in Canberri, priredili v zvezni državi Viktorija. To je najmanjša zvezna država na jugovzhodu Avstralije z glavnim mestom Melbournom, ki pa je daleč največje.

Direktor OP Avstralije Craig Tiley je dejal, da so se za preložitev odločili zaradi vladnih omejitev pri potovanjih z drugih celin. "Če vse igralce pripeljemo pravočasno v Viktorijo, potem ni nobene nevarnosti za njihovo udeležbo na OP Avstralije. Pred tem nismo imeli tovrstnega zagotovila," je dejal Tiley za časnik Herald Sun.

Po novem protokolu bodo teniški igralci prileteli v Melbourne in tam opravili obvezno dvotedensko karanteno – gibanje jim bodo omejili le na hotel in teniška igrišča. Ko bodo opravili karanteno in oddali dva zaporedna negativna testa na covid-19, bodo lahko prosto potovali po Viktoriji.

Tiley je dodal, da bodo zvezne oblasti v Viktoriji dale zeleno luč tudi za vsaj 25 odstotkov kapacitet gledalcev v Melbourne Parku.

Drugo največje avstralsko mesto je oktobra končalo večmesečno popolno zaprtje in vse od 29. oktobra nima več niti enega pozitivnega primera na novi koronavirus.

Prvi turnir za grand slam v sezoni bo potekal od 18. do 31. januarja.