Pandemija vpliva tudi na vaše predloge. Foto: Pixabay
Pandemija vpliva tudi na vaše predloge. Foto: Pixabay

Prva faza je zbiranje predlogov, to bo potekalo do 17. decembra. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU jih zbira na vseh družbenih omrežjih, kjer je prisoten ZRC SAZU (Facebook, Twitter, Instagram), pa tudi na e-naslovu beseda.leta@zrc-sazu.si.

Upoštevani bodo kot vedno tudi vsi predlogi, ki jih boste pustili v komentarjih pod to novico, in vsi, ki bodo v prihodnjih dneh sledili na našem portalu, ki je od samega začetka uradni partner izbora besede leta.

Sorodna novica Beseda leta 2019 je podnebje

Kaj ste že predlagali?
Naj za pokušino navedemo nekaj besed (ali besednih zvez), ki so jih ljudje že posredovali: koronavirus, zajezitev, levuhad, zakuska, veseli izletnik, rumena majica, kolo, maska, intimna izbira, rahljanje ukrepov, incidenca, kvas, prelet za zmago, karantena, obup, razkužilo, žvižgač, ventilator, zoompredavanje, neleto. Zadnje je neologizem in opisuje leto 2020, ki ga pravzaprav ni bilo, je pojasnil predlagatelj. Neologizmi so tudi tele izpeljanke iz priimkov: hojsati, počivavčer, okaciniti.

Tudi letos priložnost za pesem
Strokovna komisija bo 17. decembra izbrala deseterico besed (kvalificirajo se tudi besedne zveze!) in vam jih ponudila v spletno glasovanje. Med vsemi, ki bodo oddali svoj glas in zaupali e-naslov, bomo izžrebali tri nagrajence, ki bodo dobili izvod jezikovnega priročnika Kje pa vas jezik žuli?. Pesniško navdihnjeni pa boste med božično-novoletnimi prazniki lahko snovali pesmi, ki bodo morale vsebovati vseh deset besed finalistk. Svoje stvaritve boste poslali na e-naslov beseda.leta@zrc-sazu.si, s pripisom Za pesem leta, in najboljši avtor ali avtorica bosta nagrajena z izvodom zgoščenke Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.

Naj še opozorimo, da tudi letos vzporedno poteka izbor kretnje leta, nad katero bedi Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.