Panogo turističnega vodenja je epidemija popolnoma uničila. Foto: BoBo
Panogo turističnega vodenja je epidemija popolnoma uničila. Foto: BoBo

Samo oktobra se je na zavod za zaposlovanje prijavilo skoraj 6000 brezposelnih iz panoge, njihovo število pa proti koncu leta še raste.

Potem ko sta januar in februar napovedovala rekordno turistično sezono v Sloveniji, je novi koronavirus marca potovanja čez noč ustavil, pravi predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije Mateja Kregar Gliha. "Prihodki so nam upadli za od 80 do 100 odstotkov. Tisti, ki pokrivamo nemško govoreči trg, smo jo odnesli nekoliko bolje, ker so Nemci in Avstrijci vseeno prihajali k nam. Pri angleško govorečih gostih pa je izpad 100-odstoten. To je leto, za katero si res želimo, da se ne bi ponovilo."

Ljubljanske ulice letos niso dočakale množice turistov, ki so mestne tlakovce tlačili zadnja leta. Foto: BoBo
Ljubljanske ulice letos niso dočakale množice turistov, ki so mestne tlakovce tlačili zadnja leta. Foto: BoBo

Nasproti jim je prišla Slovenska turistična organizacija

Večina vodnikov, v Sloveniji se s to dejavnostjo ukvarja okoli 2000 ljudi, ima status samostojnega podjetnika, trenutno jih rešuje mesečni temeljni dohodek, ki ga je država uvedla kot pomoč za omilitev posledic epidemije covida-19. "Upamo, da nam bo prisluhnila vsaj do pomladi 2021, saj obetov po izboljšanju ni, zimski in zgodnjepomladanski meseci pa tako in tako veljajo za kritične mesece v turistični dejavnosti," pravi Kregar Gliha. Dobrodošla je bila tudi pomoč Slovenske turistične organizacije (STO), ki je sredstva, ki so sicer namenjena promociji naše države na sejmih in drugih prireditvah v tujini, namenila vodnikom za izvedbo brezplačnih vodenj po vsej Sloveniji.

Ker v kratkem sproščanja ukrepov ni pričakovati, turistični vodniki zdaj predlagajo podobno akcijo, namenjeno šolskim ustanovam. Tem bi v sodelovanju z STO-jem in ministrstvom za izobraževanje ponudili izvedbo virtualnih ogledov, ekskurzij in izletov. "To pomeni, da bi turistični vodniki virtualne tematske oglede prijavili STO-ju in jih seveda promovirali po šol.ah Vodniki imamo namreč vodenja po vseh slovenskih krajih, od Pirana, Slovenskih Konjic, Koroške, Bohinja, Babnega polja … Tako bi lahko priskočili na pomoč šolam," pojasnjuje Kregar Gliha.

Na zavodu tudi številni turistični vodniki

Virtualna vodenja so dobra promocija

Virtualna vodenja so tudi sicer rešitev za obdobje, ko so potovanja omejena. Spletni turisti lahko danes prek številnih aplikacij kar iz lastnega fotelja odkrivajo svet. Takšna vodenja so interaktivna, spletni obiskovalci zastavljajo vprašanja in celo nakupujejo.To je tudi dobra promocija za posamezne kraje, pravi Tina Hudnik iz podjetja G-guides, ki turiste z vsega sveta vabi na pet različnih vodenj po Ljubljani. "Virtualno vodenje da gostu vpogled v kraj. Če ga vodnik in mesto prepričata, se lahko potem odloči, da gre za mesto, ki si ga želi obiskati, si ga ogledati še v živo".

Mateja Kregar Gliha meni, da je slovenska javnost še nekoliko zadržana do virtualnih doživetij, medtem ko so na primer turisti iz ZDA tak način potovanj že sprejeli. Obenem poudarja, da lahko takšna doživetja ponudijo bolj poglobljen pogled na določeno temo: "Virtualna vodenja niso nikoli tako splošna, ampak so tematsko zelo fokusirana. Torej so namenjena tistim, ki si želijo o vsebini izvedeti nekoliko več."

Usoda poletne potovalne sezone je odvisna predvsem od uspešnosti cepljenja proti novemu virusu. Foto: EPA
Usoda poletne potovalne sezone je odvisna predvsem od uspešnosti cepljenja proti novemu virusu. Foto: EPA

Morebitne goste nagovarjajo tudi z darilnimi boni

Za čase, ko bo spet dovoljeno zbiranje ljudi, pa so pripravili tudi darilne bone za vodenja po vsej Sloveniji. Vodniki so pripravili različna doživetja, na katerih lahko na primer izveste, kateri znani Slovenci so pokopani na ljubljanskih Žalah, spijete Minattijevo kavo ob poslušanju njegove poezije v Slovenskih Konjicah ali pa spoznavate kraje, v katerih je prve kolesarske kilometre prevozil Primož Roglič. Tja vabi turistična vodnica Nina Knez: "Kolesarimo od Zagorja ob Savi skozi Kisovec, skozi rojstne kraje najboljšega kolesarja na svetu. Vodenje pa končamo na Rogličevem zavoju." Vodniki upajo, da bodo Slovenci bone izkoristili skupaj s turističnimi boni. Teh je bilo do konca prejšnjega tedna unovčenih 93.3431, Finančna uprava pa je iz tega naslova ponudnikom nastanitev izplačala 127.984.004 evrov. Več kot milijon sto tisoč bonov še ostaja neizkoriščenih. Veljavnost bonov je vlada podaljšala do konca leta 2021.

Turizem išče nove poti do strank