Se bo za metulja prijel izraz putr muha? Foto: BoBo
Se bo za metulja prijel izraz putr muha? Foto: BoBo

Decembra se je že petič začela akcija beseda leta, ki jo vodi ZRC SAZU, pri izboru pa sodeluje tudi naš portal. Svoje predloge lahko pošljete na naslov beseda.leta@zrc-sazu.si, sprejeli pa bomo tudi vse predloge, ki jih boste zapisali v komentarjih pod to novico.

Sorodna novica Začela se je akcija Beseda leta, oddajte svoj predlog!

Akcija vsako leto raste
Idejo je leta 2016 podala jezikoslovka Simona Klemenčič, ki ocenjuje razvoj: "Sama akcija poteka tako, kot smo jo zastavili že od samega začetka, vmes pa smo dodajali še kaj novega: novotvorjenko leta, najboljšo pesem iz desetih izbranih kandidatk za besedo leta, lani pa smo z veseljem in ponosom svojo akcijo združili z izborom za kretnjo leta v slovenskem znakovnem jeziku."

Kdo bi pomislil na šolotožje?
Pandemija novega koronavirusa je zaznamovala svetovno dogajanje, zato ni presenečenje, da ima to dogajanje svoj odmev tudi pri vaših predlogih. "Po pričakovanju je novih besed, povezanih z epidemijo, letos res veliko. Zanimivo pa je bilo skozi predloge, ki smo jih dobivali vse leto, spremljati, kako se je iz meseca v mesec spreminjal svet: najprej je bila velika beseda virus, tudi covid, korona, potem epidemija, pandemija, karantena, maska, razkužilo, skozi naslednje mesece pa spremljamo izraze za novo stvarnost, ki je postala že del življenja in smo se ji prilagodili: spletinar, zoomer, zoomanje, spletna učilnica, delo na domu. Kdo bi si v letu 2019 mislil, da bomo imeli v letu 2020 novo besedo šolotožje? Sicer pa leta še ni konec, morda bo v naslednjih dneh še kaj novega," je povzela jezikoslovka.

Simona Klemenčič v Številkah

Kaj pa na putr muho?
Izvirnost predlogov se morda najbolj odraža pri neologizmih. Simona Klemenčič pojasnjuje: "V tem letu je posebej veliko takih neologizmov, ki so postali tudi že del splošnega besednjaka, niso več le predlogi za novo besedo. Tako da je med novotvorjenkami, ki smo jih prejeli, pravzaprav zelo malo takih, ki bi bile povezane s pandemijo." Med novimi besedami jo je najbolj navdušila 'putr muha': "Gre za metulja, kot bi ga dobesedno prevedli iz angleščine. Ta mi je bil res všeč, ker je v njem toliko igrivosti in neobremenjenosti s trenutnim stanjem sveta. Čeprav je popolnoma nepotreben … ali pa prav zaradi tega."

Več prevladujočih skupin
Kaj po polovici akcije nabiranja besed lahko sklepa? "Če bi predloge, ki so prispeli do danes, zbrali v pomenske skupine, bi bilo letos nekaj novega predvsem besedje, povezano s pandemijo, sicer pa je že jasno, da nas zaposlujejo podobne teme kot vsako leto – politika, aktualni dogodki in šport. Izstopa kolo, kolesarjenje, saj smo letos veliko kolesarili, nekateri za šport, nekateri pa so tako izrazili nestrinjanje s političnim stanjem v državi."

Covid je zaznamoval izbore tudi v drugih jezikih. Foto: Televizija Slovenija
Covid je zaznamoval izbore tudi v drugih jezikih. Foto: Televizija Slovenija

Tudi v tujini v znamenju pandemije
Slovenija seveda ni edina, ki išče besedo leta. Klemenčičeva je ob koncu naredila skok po nekaterih drugih izborih: "V angleško govorečem prostoru je kar nekaj izborov že končanih. V Cambridgeu so izbrali besedo karantena, pri Collinsu lockdown, pri Oksfordskem slovarju angleškega jezika pa so se odločili, da je leto 2020 tako posebno, da ni mogoče izbrati samo ene besede, ki opiše to leto, saj so se stvari spreminjale iz meseca v mesec, kot še nikoli: od bushfire v januarju, fraza Black lives matter v juniju, ob tem pa še lockdown, ki smo si ga izposodili tudi v slovenščini, socialno distanciranje in reopening, če jih naštejemo nekaj. Odločili so se, da beseda leta 2020 ni le ena, ampak jih je kar 47. Nemška beseda leta je Corona-Pandemie, avstrijska Babyelefant (mera za razdaljo med dvema človekoma), avstrijska negativna beseda tega leta pa pa Coronaparty. Marsikje besedo leta še izbirajo."

Pohitite in oddajte svoj predlog
Tudi pri nas! Ne pozabite, svoj predlog lahko pošljete do 17. decembra. Komisija bo nato izbrala 10 besed finalistk, med katerimi boste lahko glasovali na začetku januarja. Iz besed finalistk pa boste lahko tudi pesnili, najboljša pesem bo nagrajena.

Beseda leta
2016: begunec
2017: evropski prvaki
2018: čebela
2019: podnebje