V Varšavi se je na protestih zbralo več sto ljudi. Foto: EPA
V Varšavi se je na protestih zbralo več sto ljudi. Foto: EPA

Protestnikom se je kljub policijski zapori uspelo prebiti v bližino hiše podpredsednika vlade in vodje glavne vladne stranke Zakon in pravičnost (Jaroslava Kačinskega) Jaroslawa Kaczynskega, ki je sicer močno zastražena. Policija je protestnike pozvala, naj se razidejo.

Protesti zaradi spornega zakona na Poljskem potekajo vse od oktobra, ko je ustavno sodišče potrdilo zaostritev zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti, tako da splav ni več dovoljen zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka.

Protesti na Poljskem

Vlada išče rešitve

Po novem bi bil tako splav mogoč le še v primeru incesta ali posilstva ter življenjske ogroženosti matere, s čimer bi bila pravica do splava na Poljskem med najbolj omejenimi v Evropski uniji.

Vendarle pa zakon za zdaj še ni bil objavljen v uradnem listu in zato še ne velja. Iz vlade so sporočili, da še iščejo ustrezne rešitve.

Protestniki nezadovoljni tudi z delom vlade

Protesti zaradi pravice do splava so v zadnjem času dobili tudi jasne protivladne elemente, tudi v povezavi s slabim reševanjem krize zaradi pandemije covida-19, še navaja DPA.

Tarča kritik je vse bolj tudi policija, ki da se namerno preostro odziva na sicer mirne protestnike. Protestniki so v nedeljo vladno stranko tudi obtožili, da skuša v državi uvesti izredne razmere in vojno pravo, še navaja DPA.