Znova se je zbralo na tisoče protestnic in protestnikov. Foto: Reuters
Znova se je zbralo na tisoče protestnic in protestnikov. Foto: Reuters

Ustavno sodišče je pretekli teden razsodilo, da je splav tudi ob hudih deformacijah zarodka, vključno z Downovim sindromom, protiustaven, s čimer je splav skoraj popolnoma prepovedalo. Splav bi bil glede na odločitev sodišča mogoč le še v primeru posilstva ali incesta ter ogroženosti življenja matere. Odločitev sodišča je sprožila množične proteste.

Duda je danes sporočil, da je po posvetovanju v parlament vložil predlog dopolnila k zakonu o pogojih za umetno prekinitev nosečnosti. V skladu s predlogom bi bil splav dovoljen tudi ob deformacijah, ki bi lahko povzročile smrt zarodka, ali če bi obstajala velika verjetnost, da se bo nosečnost končala z rojstvom mrtvorojenega otroka, je pojasnil po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Predlog bi medtem prepovedal splav v primerih, ko bi pri zarodku ugotovili Downov sindrom.

Trenutno veljavna zakonodaja o umetni prekinitvi nosečnosti, ki je pogosto označena kot "kompromis o splavu", je bila sprejeta leta 1993. Za spremembe zaradi prepovedi splavov zaradi deformacij so si prizadevali poslanci iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki so se tudi obrnili na ustavno sodišče. Njegova odločitev je odprla pot potrditvi ustreznega osnutka zakona v parlamentu.

Skoraj popolna prepoved splava je po vsej državi sprožila množične proteste, ki potekajo že ves teden.

Napadi skrajnih desničarjev

Več deset tisoč ljudi se je v Varšavi in drugih poljskih mestih zbralo tudi danes.

"Pripravljeni smo se boriti do konca," je povedala Marta Lempart, soustanoviteljica gibanja Ženska stavka, ki je ena od organizatorjev protestov. Protestniki so med drugim v rokah držali rdeče strele, ki so simbol protestnega gibanja.

Bili so posamezni napadi skrajnih desničarjev, ki so se zbrali na protiprotestih, vendar protesti večinoma potekajo mirno. Policija je sporočila, da je v dveh incidentih aretirala več ljudi.

Poljska: Nadaljevanje protestov