Vse občine ji želijo, da bi kar najbolje izpeljala projekt, ki je, kot so poudarili na Ptuju, ne nazadnje nacionalni.

Današnji prizori veselja v Novi Gorici. Foto: MONG/Mateja Pelikan
Današnji prizori veselja v Novi Gorici. Foto: MONG/Mateja Pelikan

Ljubljana: "Močna prestolnica kulture bo prinesla dobrobit vsej državi"
Vodja delovne skupine za pripravo kandidature Ljubljane za EPK 2025 Uroš Grilc je ob čestitki Novi Gorici dejal, da ji želijo, da stori vse za najboljšo evropsko prestolnico kulture, "ker Slovenija v današnjih, za kulturo težkih časih, potrebuje močno prestolnico, ki bo prinesla dobrobit vsej državi".

Sorodna novica Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova Gorica z Gorico

Ob tem je poudaril, da je ljubljanska kandidatura povezala več kot 300 umetnikov in umetnic in institucij ter strokovnjakov z različnih področij, ne le kulture. "Rezultat so številne zamisli in razvojni projekti, ki bodo zagotovo iskali kakšno drugo pot, da se uresničijo," je prepričan.

Na Ptuju "brez ljubosumja in žalosti"
Na Ptuju, kjer so se sprva projekta z ekipo okoli Aleša Štegra lotili veliko bolj ambiciozno, ni bilo večjega razočaranja, izbranemu mestu pa so ob objavi izbora zaploskali. Po besedah županje Nuške Gajšek Novi Gorici "zelo privoščijo zmago, saj gre ne nazadnje za nacionalni projekt". "Nismo popolnoma nič ljubosumni, prav tako ne preveč žalostni, da nam ni uspelo. Bila pa je zelo zanimiva izkušnja, iz katere smo se zelo veliko naučili," je poudarila ptujska županja in dodala, da so po svojih najboljših močeh predstavili mesto, zato verjame, "da so pustili pečat pri ocenjevalcih, ki jih bodo obiskali tudi zunaj okvirjev ocenjevanja".

Glede zastavljenih investicijskih projektov je poudarila, da so drugo pripravljalno knjigo na podlagi odločitve mestnega sveta zastavili zelo realno, zato je vse, kar je tam zapisano, še vedno realno izvedljivo.

Kultura v Istri bo od danes na precej višji ravni

piranski župan Đenio Zadković

V Piranu veseli za "sestro"
Piranski župan Đenio Zadković, ki je razglasitev evropske prestolnice kulture skupaj s predstavniki preostalih istrskih občin in ekipe Piran Pirano 2025 pričakal v portoroškem Monfortu, je takoj čestital Novi Gorici. "To je v bistvu naša sestra," je dejal ter dodal, da se že nakazuje tesnejše sodelovanje med vsemi kandidatkami. Zadković sicer meni, da imajo projekt, na katerega so lahko ponosni. "Kultura v Istri bo od danes na precej višji ravni," je prepričan. Po njegovih besedah imajo dobro osnovo za nadgraditev kulturnega življenja v regiji.

Tudi koprski župan Aleš Bržan je čestital Novi Gorici, ki je imela po njegovem mnenju "zelo podobno izhodiščno zgodbo čezmejnega sodelovanja". Ob tem pa je izrazil veselje nad potjo, ki so jo s skupno kandidaturo ubrale štiri istrske občine: "To je pot sodelovanja, komunikacije, iskanja nekega zadružništva tudi na področju kulture, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnje." Sredstva, ki jih je koprska občina rezervirala v proračunu za primer zmage, pa bodo vseeno namenjena kulturnim programom, je še napovedal.

Obe Gorici bosta prva prestolnica kulture regije, ki se razteza čez dve državi. Foto: MONG/Mateja Pelikan
Obe Gorici bosta prva prestolnica kulture regije, ki se razteza čez dve državi. Foto: MONG/Mateja Pelikan

Istrskim občinam škodovala neenotnost
Na vprašanje, ali je neuspehu kandidature Pirana botrovalo nesprejetje skupne kulturne strategije na piranskem občinskem svetu, je Zadković odgovoril, da ni mogoče trditi, da je bilo to odločilno, je pa celotni zadevi dalo "negativno konotacijo". Bržan pa je dodal, da že delajo za to, da pripravijo še boljšo skupno istrsko kulturno strategijo.

V imenu ekipe Piran Pirano 2025 so s piranske občine sporočili, da so vse štiri istrske občine pokazale, da čutijo dobro energijo, da vidijo smisel načrtov za čas do leta 2025 in dlje in da razumejo potrebo po spremembah. "Zato smo prepričani, da se nekaterim dobrim skupnim načrtom ne bodo odpovedale. Šlo bo počasneje in vsebin bo nekoliko manj, povezovanje in sodelovanje pa ostajata kot smiselna in trajna zaveza," so poudarili.

Prav tako bi bila po njihovem mnenju velika škoda, da bi ustavili ustvarjalni proces, ki se je komaj dobro začel. Ekipa, ki je v njem sodelovala, pričakuje, da se bo spomladi nadaljevala priprava izvedbenega dela skupne kulturne strategije, za katero želijo, da bi jo prihodnje leto v dopolnjeni obliki sprejele vse občine.