Novi črnogorski premier Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters
Novi črnogorski premier Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters

Opozicijski poslanci so sejo bojkotirali in trdili, da parlament ni sklepčen, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sprejetje sprememb zakona je v dvorani pospremilo bučno ploskanje vladajoče večine, medtem pa je imela opozicija v preddverju novinarsko konferenco, na kateri je trdila, da je bila z glasovanjem kršena črnogorska ustava. Opozicija je prepričana, da je odločitev parlamenta nezakonita in neveljavna, saj da seja ni bila sklepčna.

"Škandalozno vedenje, huda kršitev ustave, demokratičnih načel in pravila večine," je povedal namestnik predsednika socialdemokratov Demokratske stranke socialistov (DPS) Duško Marković.

Premier opozicijo obtožil organiziranega kriminala

Črnogorski premier Zdravko Krivokapić pa je DPS-ju očital politično korupcijo, saj da želijo spremeniti voljo državljanov. "To je organizirani kriminal, povezan z najvišjimi oblastmi, in to bomo dokazali v prihodnjem obdobju," je povedal.

Zakon o svobodi veroizpovedi velja od konca lanskega leta, Srbska pravoslavna cerkev pa mu ostro nasprotuje, češ da je njegov namen odvzeti ji lastništvo nad verskimi objekti v Črni gori. Več sto njenih samostanov bi lahko namreč prešlo v roke države.

Na začetku meseca oblikovana vlada pod vodstvom Krivokapića, ki je tesno povezana s SPC-jem, je v parlament vložila predlog sprememb zakona, tako da bi nepremičnine ostale v rokah SPC-ja.

Predlog je iz zakona izključil glavno sporno določilo za SPC, da morajo imeti verske skupnosti jasna dokazila o lastništvu, če želijo obdržati svoje premoženje. Ne določa niti več, da je treba registrirati verske objekte, ki so bili v lasti črnogorske kraljevine, preden je leta 1918 postala del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.

V ponedeljek so se pred parlamentom zbrali številni protestniki, ki so nasprotovali spremembam zakona. Podporniki t. i. domoljubnih organizacij so imeli v rokah črnogorske zastave in vzklikali, da "to ni Srbija", ter pozivali poslance in poslanke, naj ne podprejo sprememb zakona.