Christie's ni razkril kupca umetnine, ki jo sestavlja 5000 digitalnih slik, ki jih je Beeple ustvaril vsakodnevno od maja 2007 naprej. Foto: Reuters
Christie's ni razkril kupca umetnine, ki jo sestavlja 5000 digitalnih slik, ki jih je Beeple ustvaril vsakodnevno od maja 2007 naprej. Foto: Reuters

Iz dražbene hiše Christie's, kjer so dražbo izpeljali, so v četrtek prek Twitterja sporočili, da je bila umetnina z naslovom Everydays: The First 5000 Days prodana za 69,4 milijona ameriških dolarjev, "kar uvršča Beepla med tri najdražje žive umetnike".

Umetniki v zadnjih 20+ letih uporabljajo strojno in programsko opremo za ustvarjanje umetniških del in njihovo distribucijo po internetu, vendar nikoli ni bilo pravega načina, da bi si jih resnično lastili in jih zbirali.

Beeple

Na koncu dražbe se je na spletni strani Christie's pojavilo 22 milijonov ljudi, ponudbe pa so prišle iz enajstih držav. To je bilo prvič, da je večja dražbena hiša ponudila digitalno umetniško delo z nezamenljivim žetonom kot jamstvom za njegovo pristnost, poroča Guardian. Prav tako pa je bila prvič uporabljena kriptovaluta za plačilo umetniškega dela na dražbi.

"Umetniki v zadnjih 20+ letih uporabljajo strojno in programsko opremo za ustvarjanje umetniških del in njihovo distribucijo po medmrežju, vendar nikoli ni bilo pravega načina, da bi si jih resnično lastili in jih zbirali," je dejal Beeple s pravim imenom Mike Winkelmann v izjavi, ki jo povzema Christie's. "Z NFT-ji se je to zdaj spremenilo. Verjamem, da smo priča začetku naslednjega poglavja umetnostne zgodovine, digitalne umetnosti."

Kako imeti lastništvo nad nečim, kar je mogoče preprosto in neskončno podvajati?
Christie's ni razkril kupca umetnine, ki jo sestavlja 5000 digitalnih slik, ki jih je Beeple ustvaril vsak dan od maja 2007 naprej. Pri Christie's so še povedali, da je umetniško delo doseglo najvišjo ceno na kateri koli dražbi, ki poteka po spletu, ter tudi najvišjo ceno za zmagovalno ponudbo, objavljeno zgolj na spletu.

Tokrat je bila prvič uporabljena kriptovaluta za plačilo umetniškega dela na dražbi. Foto: Reuters
Tokrat je bila prvič uporabljena kriptovaluta za plačilo umetniškega dela na dražbi. Foto: Reuters

Nezamenljivi žetoni, skrajšano v NFT, so elektronski identifikatorji, ki potrjujejo, da je digitalni zbirateljski material pristen, kar potrjuje digitalna baza, poimenovana blockchain ali tehnologija veriženja podatkov. Uporabljajo jih kot dokaz, da je predmet pristen in enkraten. Tako rešujejo problem, ki je osrednjega pomena za digitalne zbirateljske predmete: kako imeti lastništvo nad nečim, kar je mogoče enostavno in neskončno podvajati.

Tudi Banksyjevo delo prodano na NFT-ju
Tudi mnogi drugi so se že pridružili dogajanju z NFT-ji. Eno izmed podjetij veriženja blokov, Injective Protocol, je na primer pred kratkim kupilo delo britanskega uličnega umetnika Banksyja, ga zažgalo in dalo nato digitalno različico v prodajo na NFT-ju.