Hakim Ziyech je Jana Oblaka premagal po lepi podaji Tima Wernerja. Foto: Reuters
Hakim Ziyech je Jana Oblaka premagal po lepi podaji Tima Wernerja. Foto: Reuters

Španija ima v četrtfinalu le enega predstavnika – Real Madrid. Mestni tekmec kraljevega kluba je pred povratno tekmo sicer ohranjal možnost, potem ko je na domači zelenici proti Chelseaju klonil z 1:0, toda na gostovanju v Londonu ni bil kos modrim, ki so odigrali zelo dober obračun. Videti je bilo, da imajo ves čas vse pod nadzorom. Colchonerosi si veliko priložnosti niso priigrali, na drugi strani pa je imel Jan Oblak, ki je bil pri obeh zadetkih nemočen, precej več dela kot domači vratar Edouard Mendy.

Emerson je zadel takoj po vstopu v igro. Foto: Reuters
Emerson je zadel takoj po vstopu v igro. Foto: Reuters

Londončani, ki še nikoli niso izpadli v evropskih tekmovanjih, potem ko so dobili prvo tekmo v gosteh, so začeli zelo agresivno. Uspešno so preprečevali Atleticove protinapade in s čvrsto obrambo že zgodaj goste prisilili v kar nekaj napak. Vsak konkretnejši napad madridske zasedbe so hitro prekinili. Pravočasno so posredovali tudi po nekoliko nevarnejšem prodoru Joaa Felixa v 18. minuti. Takoj zatem je Chelsea zapretil, toda Hakimu Ziyechu je žogo 'snel' Timo Werner, nato pa sam poskusil iz obrata, a zadel le Stefana Savića. V 26. minuti je bilo zelo vroče v domačem kazenskem prostoru, ko je Cesar Azpilicueta vrnil žogo Mendyju, ta je povlekel Yannicka Carrasca, ki je padel, toda sodniška piščalka je ostala nema, prav tako ni posredoval VAR.

V 34. minuti so gostitelji povedli. Slabo je podal angleški reprezentant v dresu Atletica Kieran Trippier. Kai Havertz je začel protinapad, nato pa je po levi strani prodrl Werner, Ziyech je vtekal na drugi strani, ostal sam, nemški napadalec je na Nizozemskem rojenega Maročana pravočasno našel, ta pa je žogo poslal pod Oblakom v mrežo. Pred koncem prvega dela se je Mendy dobro odzval po strelu Joaa Felixa, Mateo Kovačić pa je z razdalje za las meril mimo vrat.

Jan Oblak in soigralci izpadli proti Chelseaju

Čeprav bi moral Atletico vse moči usmeriti v napad, pa je imel v drugem polčasu več priložnosti Chelsea. Že po treh minutah je po preigravanju in globinski podaji z desne strani z diagonalnim strelom poskusil Werner, a je bil Oblak na mestu. V 56. minuti je Ziyech sprožil z roba kazenskega prostora. Žoga je letela tik pod prečko, toda slovenski reprezentant se je pravočasno odzval. Prvič so Madridčani Mendyja preizkusili v 76. minuti, ko je iz desnega kota streljal Joao Felix, toda Senegalec v angleških vratih je zlahka posredoval. Štiri minute pozneje je portugalski zvezdnik poskusil iz obrata, vendar se je žoga od Azpilicuete odbila mimo vrat. V 82. minuti so gostje ostali brez Savića, ki je bil zaradi udarca s komolcem Antonia Rüdigerja kaznovan z rdečim kartonom.

V sodnikovem dodatku je imel Atletico najlepšo priložnost, ko je Moussa Dembele z glavo podaljšal do Joaa Felixa, ki je žogo spravil mimo Kurta Zoume in Azpilicuete, toda Mendy je bil znova na mestu. V 93. minuti je Thomas Tuchel opravil še dve menjavi in dobrih 30 sekund po vstopu v igro je Emerson že zadel. Še en rezervist, Christian Pulišić, je v protinapadu žogo vodil čez skoraj celotno igrišče, nato pa podal Brazilcu z italijanskim potnim listom, ki je postavil piko na i domači zmagi.

Leon Goretzka je priigral 11-m, Robert Lewandowski pa jo je za 1:0 zanesljivo izvedel. Foto: Reuters
Leon Goretzka je priigral 11-m, Robert Lewandowski pa jo je za 1:0 zanesljivo izvedel. Foto: Reuters

Lazio je na prvem evropskem gostovanju v Münchnu pričakovano klonil. Ta dvoboj je bil tako rekoč odločen že na prvi tekmi, ko so evropski prvaki v Rimu slavili s 4:1, tako da je bilo povratno srečanje skoraj zgolj formalnost. Bayern nadaljuje odličen evropski niz pod taktirko Hansija Flicka. Na Allianz Areni so imeli domači nogometaši ves čas vse pod nadzorom, čeprav so gostje v prvem delu nekajkrat pogumno napadli.

Bavarci so povedli v 33. minuti, ko je po kotu Vedet Muriqi v kazenskem prostoru na tla spravil Leona Goretzko. Žogo je seveda na belo točko postavil Robert Lewandowski, ki je enajstmetrovko tudi zanesljivo izvedel. Poljski napadalec je bil blizu zadetka v 67. minuti, ko sta sijajno kombinirala Serge Gnabry in David Alaba. Lewandowski je za trenutek ostal sam in sprožil s slabih 20 metrov, vendar mu je veselje preprečila vratnica.

Poljskega "golgeterja" je v 71. minuti zamenjal Eric Maxim Choupo-Moting, ki je že dve minuti pozneje po lepi globinski podaji Alabe povišal na 2:0. Častni zadetek je Lazio dosegel v 82. minuti. S prostega strela je lepo v kazenski prostor podal Andreas Pereira, v skoku je bil najvišji Marco Parolo, ki je z glavo med nogama premagal Alexandra Nübla.

Med osem so se že prejšnji teden uvrstili Porto, Borussia Dortmund, PSG in Liverpool, v torek pa sta napredovala še madridski Real in Manchester City. Žreb četrtfinala bo v petek ob 12.00.


Osmina finala, povratne tekme:
BAYERN – Lazio 2:1 (1:0) 4:1
Lewandowski 33./11-m, Choupo-Moting 73.; Parolo 82.

Bayern: Nübel, Pavard, Boateng (46./Süle), Alaba, Hernandez, Kimmich (77./Martinez), Goretzka (64./Davies), Sane, Müller (71./Musiala), Gnabry, Lewandowski (71./Choupo-Moting).

Lazio: Reina, Marušić, Acerbi, Radu, Lazzari (57./Parolo), Milinković-Savić, Escalante (84./Akpa-Akpro), Luis Alberto (75./Cataldi), Fares (46./Lulić), Correa, Muriqi (55./Pereira).

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)


CHELSEA – Atletico Madrid 2:0 (1:0) 1:0
Ziyech 34., Emerson 94.
RK: Savić 82./Atletico

Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Zouma, Rüdiger, James, Kante, Kovačić, Alonso (93./Chilwell), Ziyech (77./Pulišić), Werner (83./Hudson-Odoi), Havertz (93./Emerson).

Atletico: Oblak, Trippier (69./Lemar), Savić, Gimenez, Renan Lodi (46./Hermoso), Carrasco (53./Dembele), Llorente, Koke, Saul, Joao Felix, Suarez (59./Correa).

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Odigrano v torek:
MANCHESTER CITY – Borussia (M) 2:0 (2:0) 2:0
De Bruyne 13., Gündogan 18.

REAL MADRID – Atalanta 3:1 (1:0) 1:0
Benzema 34., Ramos 60/11-m, Asensio 84.; Muriel 83.


Odigrano prejšnji teden:
Juventus – PORTO 3:2 (2:1, 0:1) 1:2 - po podaljšku
Chiesa 49., 63., Rabiot 117.; Oliveira 19./11-m, 115.
RK: Taremi 54./Porto

BORUSSIA DORTMUND – Sevilla 2:2 (1:0) 3:2
Haaland 35., 54./11-m; En-Nesyri 69./11-m, 96.

LIVERPOOL – RB Leipzig 2:0 (0:0) 2:0
Salah 71., Mane 74.

PARIS SG – Barcelona 1:1 (1:1) 4:1
Mbappe 31./11-m; Messi 37.
Messi je v 45. minuti zapravil 11-m.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku. Žreb parov četrtfinala bo v petek ob 12.00.