Joan Laporta in Lionel Messi sta se pred začetkom prisrčno pozdravila. Foto: Reuters
Joan Laporta in Lionel Messi sta se pred začetkom prisrčno pozdravila. Foto: Reuters

58-letni Katalonec je bil predsednik kluba že med letoma 2003 in 2010. V času njegovega predsedovanja je Barca dvakrat postala evropski prvak, pripeljal je Ronaldinha, postavil za trenerja Pepa Guardiolo, pod vodstvom katerega se je na Camp Nouu osnovala ena najboljših zasedb v zgodovini nogometa na čelu z doma vzgojenimi Carlesom Puyolom, Xavijem Hernandezom, Andresom Iniesto in Messijem.

V tem vrstnem redu so si tudi ob odhodih podajali kapetanski trak in naloga Laporte je, da bo zadnji med njimi še nekaj let nosil trak blaugrane. "Skušali bomo prepričati Lea, da ostane, saj je najboljši nogometaš v zgodovini. Leo ve, da bom naredil vse. Rad te imam in Barcelona te ima rada. Leo, oprosti, veš, da se nisem mogel upreti," je med govorom povedal Laporta, s čimer je požel aplavz, in se nasmehnil Messiju, ki je bil prisoten na inavguraciji. Argentinec, ki je najboljši strelec in podajalec v zgodovini Barcelone, je konec tedna izenačil še rekord Xavija po številu nastopov za katalonski ponos.

Laporta se je na predsedniško mesto vrnil v precej klavrnem času za klub. Njegov predhodnik Josep Maria Bartomeu je bil med navijači izjemno nepriljubljen. Poleg slabih rezultatov in neprepričljivih predstav, ki so daleč od zlate ere pod Guardiolo in pozneje še pod Luisom Enriquejem, je klub pahnil v finančne težave, pika na i pa je bila možnost odhoda Messija. "Vsi veste, kdo sem. Dal bom vse od sebe, da bom čim bolje vodil klub. Z ekipo vemo, kako to gre. Smo zelo motivirani," je odločno zatrdil Laporta in o težavnem finančnem položaju, v katerem se je po slabem poslovanju prejšnjega vodstva znašla Barca, dodal: "Stanje je težavno. Trdo bomo morali delati, to je prioriteta. Naredili bomo vse, da se vrnemo na vrh. Zdaj, ko imamo moč odločanja, bomo odločni in našli bomo načine za prihodke."

"Vedno se spominjam lepi trenutkov. Sem optimist in ne želim razmišljati pesimistično. Hočem biti pogumen. Znova želimo biti uspešni v Ligi prvakov. Želimo osvajati lovorike. Ronald (Koeman, op. a.), veš, da imaš vso podporo uprave. Vedno sem imel dober odnos z igralci. Veste, kako delujem kot predsednik. Vedno vam bomo v pomoč in bomo stali za vami. Ena glavnih stvari našega projekta je La Masia. Ekipa je napredovala in tako bomo tudi nadaljevali. Mogoče bomo delali napake, a vedno bomo stali za vami. Pred nami je velik izziv in znova bomo Barci povrnili slavo," je še povedal Laporta. Barca je iz Lige prvakov izpadla že v osmini finala, a po neprepričljivem začetku sezone je še vedno v igri za dvojno krono. Uvrstila se je v finale kraljevega pokala, v La ligi pa je druga, štiri točke za Atleticom.