Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Po uspešnem kaljenju v pretekli sezoni pri Bravu se je Matko v tej sezoni vrnil v Maribor, katerega član je od poletja 2015. Tudi v Ljudskem vrtu še naprej opozarja nase. Prejšnji mesec je prejel nagrado vijol'čni bojevnik, ki jo nogometašem Maribora podeljujejo navijači, nato je prvič zadel še na derbiju proti Olimpiji.

Najbrž bo tudi pomemben člen reprezentance Mileta Aćimovića, ki jo danes ob 18.00 čaka uvodno srečanje EP-ja U-21 proti branilcem naslova Špancem. Prenos dvoboja boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju, studijski del se bo začel ob 17.30. Še prej pa ste vabljeni k branju MMC-jevega intervjuja.

Sorodna novica Nogometni marec za zgodovino

Aljoša, pred vami je spektakularen začetek evropskega prvenstva, v katerem boste pomerili moči z enim izmed glavnih favoritov turnirja. Kako se lotiti Špancev?
Španci nimajo radi, da je tekmec proti njim agresiven, da jih malo "nagaziš". Pri njih ni nabijanja, igrajo po tleh, čez sredino. Če bomo stali skupaj, zgostili sredino in vzeli žogo, bomo lahko zelo nevarni v protinapadih.

Ste se med pripravami na tekmo veliko posvečali tekmecem?
Bolj je bil poudarek na naši igri, seveda pa smo si pogledali tudi njihove tekme, da vsak posameznik ve, kaj ga pričakuje na njegovem položaju, kakšen igralec, kakšne so njegove sposobnosti in slabosti. To lahko na tekmi potem izkoristiš. Imamo strokovni štab, ki nam omogoča vse, da nam je čim lažje. Trenerji vedo, koliko informacij je dovolj.

Novembra, ko vas je prvič vodil novi selektor Mile Aćimović, ste uspešno odigrali prijateljski tekmi proti Nemčiji in Rusiji, obakrat ste remizirali.
Ti dve tekmi sta nam dali dodatno samozavest. Spoznali smo, da se da. Mislim, da smo v pravem času odigrali dve dobri tekmi in šli z dobro energijo na evropsko prvenstvo. Če bomo pravi kot ekipa, je vse mogoče. Smo samozavestni, vsi komaj čakamo, da pokažemo, kaj zmoremo.

Obakrat ste bili v začetni postavi. Bo tako tudi na evropskem prvenstvu?
Vsak fant, ki je tu, si seveda želi začeti tekmo. V vsakem primeru bom dal svoj maksimum in pomagal ekipi, kakor koli se bo trener odločil. Tudi če ne bom igral, ne bom zaradi tega slabo vplival na ekipo, ampak jo bom spodbujal. Če bo vsak prispeval svojo energijo, bo vse lažje.

Igrate raje v konici napada ali na krilu?
Hitro se prilagodim, se pa rad gibljem čim bližje vratom oziroma čim več v kazenskem prostoru.

Sorodna novica Od Kidričevega prek angleške četrte lige do srečanja s fanti iz Barcelone

V reprezentanci do 21 let ste sicer debitirali septembra v Lignanu proti Italiji in že na prvi tekmi dosegli zadetek ob porazu z 2:1.
Že na prvi tekmi mi je dobro steklo, takoj je bilo lažje, bil sem bolj sproščen. Sicer pa se nimam težav vklopiti v ekipo, to mi ne predstavlja nobenih težav. Večinoma se fantje že dolgo poznamo.

Član mladinskih reprezentanc ste že od leta 2015, skupaj ste odigrali 47 srečanj v dresu Slovenije.
Mlade reprezentance so dobra izkušnja za vsakega igralca. Ko igraš v kadetski ali mladinski ligi, šele na teh reprezentančnih srečanjih vidiš, kje in kaj si, koliko še moraš delati.

Katero reprezentančno tekmo imate v najlepšem spominu?
Izbral bi zadnjo tekmo v kvalifikacijah za EP v reprezentanci do 19 let proti Walesu pred dvema letoma, ko sem dosegel dva zadetka (3:0). Precej reprezentančnih akcij se je sicer končalo malo nesrečno. Trikrat sem bil blizu tega, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, trikrat mi ni uspelo. Dvakrat v mojem letniku, enkrat pa z eno leto starejšimi.

S katerimi soigralci, ki vam bodo delali družbo na evropskem prvenstvu, ste v dozdajšnji karieri preživeli največ časa?
Od samega začetka sva ves čas skupaj z Žanom Kolmaničem. Igrala sva v istem klubu, večino časa sva bila tudi cimra. Zdaj je zaradi koronačasa sicer vsak sam v sobi.

Kolmanič bo po prvenstvu odšel v Austin v ZDA, kjer bo kariero nadaljeval v Ligi MLS. Najbrž je tudi vaš cilj, da bi nekoč igrali v tujini.
Rad bi postopoma napredoval, tako kot sem v Bravu in zdaj v Mariboru. Upam, da bo tako tudi naprej. Bomo videli. Če bo prišla kakšna ponudba, s katero bova zadovoljna tako jaz kot klub, zakaj pa ne. Takšno ponudbo po navadi sprejmeš, saj nikoli ne veš, kdaj se ti ponudi nova priložnost.

Nekoč ste izjavili, da bi se najraje preizkusili v nemški ali italijanski ligi.
Zdi se mi, da bi mi najbolj ležali, glede na moj slog igre.

Sorodna novica Izložba, iz katere se lahko izstreliš v nogometno elito

Ko vas je poleti 2019 Maribor posodil v Bravo, vas širša javnost še ni poznala, čeprav ste bili dvakrat zaporedoma najboljši strelec mladinske lige. Ste pričakovali tako uspešno prvo sezono med člani, ki ste jo sklenili s 15 zadetki in četrtim mestom na lestvici strelcev?
V Mariboru smo se tedaj pogovarjali, da je najbolje, da čim več igram v prvi ligi. Usedli smo se, pogovorili in našli najboljšo rešitev. Mislim, da smo tako jaz kot klub zadeli v polno. V glavi sem bil odločen, da zmorem. Že pred sezono sem imel določene cilje, nisem jih hotel javno razkriti, a na koncu mi je uspelo. Sem takšen igralec, ki da vse od sebe, gre v dvoboje, ni se mi bilo težko privaditi. V Bravu so mi dali priložnost, mi zaupali in mi pomagali, imel sem podporo vseh, tudi starejših igralcev. Uspela mi je dobra sezona za novinca v prvi ligi.

Kako bi najbolj plastično opisali razliko med tekmami pri mladincih in članih?
V mladinski ligi se ve, ko gre kaj narobe: daš nekomu žogo in on bo že nekaj naredil, prešprintal dva, tri igralce, dosegel zadetek ali kaj podobnega. V članski ligi tega ni. Tu se igra hitreje, igralci so močnejši. Tu ne boš odvzel žoge in šel čez celotno igrišče. Tudi če štartaš, bo že nekdo priletel in naredil neki mali prekršek. V mladinski ligi imajo lahko ekipe igralce, ki sami odločajo tekme.

Kako ste zadovoljni s potekom letošnje sezone, ki je za Maribor precej stresna, sami pa ste pri sedmih zadetkih na 21 odigranih tekmah?
Seveda si vsak napadalec želi čim več zadetkov, lahko bi dosegel še kakšnega, a če pogledam celotno sliko, sem zadovoljen. Pri vsakem trenerju, ki se jih je letos zvrstilo že kar nekaj, sem se nekaj naučil. Upam, da bodo soigralci s Simonom Rožmanom med reprezentančnim premorom naredili dobre priprave pred nadaljevanjem sezone, da bomo znova ujeli zmagovalni niz in postali prvaki.

Sorodna novica Aćimović: Verjamem, da smo se sposobni uvrstiti v četrtfinale

Kakšen trener je selektor Aćimović?
Gradi na dobrem vzdušju, z vsemi se pogovarja, tudi nas vpraša za mnenje. Ima "šmek", da z igralci dobro komunicira, da se dobro razumemo. Posledica je tudi dobro vzdušje.

Koliko vam pomeni, da boste evropsko prvenstvo odigrali v Mariboru, kjer živite že slabih šest let?
Zelo vesel sem, da bodo tekme v mestu, ki je moj drugi dom. Sem dve minuti stran od svojega stanovanja. Kot da ne bi bil na prvenstvu, ampak doma. Res se počutim super.

Žal bomo na tribunah zaradi pandemije vsi pogrešali gledalce. Oktobra ste bili prvi nogometaš Maribora, ki se je okužil z novim koronavirusom, okužbo ste staknili med reprezentančno akcijo. Kako se spominjate tistega obdobja?
Na srečo nisem imel nikakršnih simptomov. V stanovanju sem si uredil mali fitnes, od kolesa do uteži. Vsak dan sem treniral. Ko sem se vrnil, sem bil skoraj še bolje pripravljen kot prej. Potem sem oddelal še en teden tekaških treningov in že bil znova skupaj z ekipo. Malce sem pogrešal žogo, a v enem tednu sem bil že na pravi ravni. Lahko sem samo hvaležen, da sem se tako hitro vrnil.

Zdaj zanimivi dnevi čakajo tudi vašega strica Maria, ki vas je navdušil za nogomet.
Ja, on je moj največji navijač in hkrati največji kritik. Tudi ko me vsi hvalijo, on ne pozabi opozoriti, da kaj ni bilo dobro. Njegova kritika mi včasih pomeni največ. Mislim, da vsakdo potrebuje tudi kritiko, ki je vedno dobrodošla. Kot otroka me je vozil na treninge in tekme, nekaj časa je bil tudi moj trener. Ni tekme, ki je ne bi spremljal.

Aljoša Matko malo drugače

Kako bi se opisali s tremi besedami?
Zabaven, prijazen in igriv.

Kateri je vaš življenjski moto oziroma načelo, ki se ga držite?
Kar te ne ubije, te okrepi.

Od katerega trenerja ste se v karieri največ naučili oziroma ga najbolj cenite?
Dejana Grabića, ki mi je zaupal in pomagal, da sem v članskem nogometu počasi prihajal na raven, na kateri želim biti.

Kdo je vaš nogometni vzornik?
Nekako ga nimam, niti v otroštvu ga nisem imel. Mi je pa všeč Zlatan Ibrahimović.

Za kateri klub ste navijali v otroštvu in za katerega zdaj?
Arsenal. Že od majhnega mi je bil všeč, najraje sem spremljal Thea Walcotta.

Kdaj vam je bilo v karieri najtežje?
Ko mi je pred štirimi, petimi leti med šprintom počila koščica v stopalu. Ko sem po nekaj dneh spoznal, da ne bo nič strašnega, sem si oddahnil.

Kateri dres je na najvidnejšem mestu v vašem stanovanju?
Vse drese ima stric v svojem stanovanju, s prve tekme za Bravo, Maribor, reprezentance ... Sam pa v najemniškem stanovanju nimam veliko svojih stvari.

Kdo je vaš največji navijač?
Poleg strica še celotna družina - dekle, starši in stari starši. Vsi me spodbujajo in gledajo vse tekme.

Kateri so vaši hobiji?
Gledanje serij in igranje videoiger, ko sem doma, pa veliko lovimo ribe.

Kateri je bil vaš najljubši šolski predmet?
Športna vzgoja.

Kako bi proslavili zadetek na EP-ju, če bi ga dosegli?
Bomo videli, kakšna bo situacija na igrišču. Odvisno od situacije.

Katero lastnost najbolj cenite pri svojem "cimru" Žanu Kolmaniču in katera vas najbolj moti?
Najbolj cenim to, da skrbi, da je soba urejena. Moti me ne nič. Verjetno bolj njega moti, da jaz smrčim. On ne smrči.

Maribor ali Ljubljana?
Maribor. Navajen sem nanj, tu sem že pet, šest let. Čeprav mi tudi v Ljubljani ni bilo slabo, sem raje v Mariboru.

Slovenija bo na EP-ju do 21 let debitirala proti branilcem naslova
Aljoša Matko: Lahko se kosamo z največjimi reprezentancami