Jure Zdovc kot slovenski selektor na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2014. Zdovc je kariero profesionalnega košarkarja (in pozneje trenerja) začel v domačih Slovenskih Konjicah. Foto: EPA
Jure Zdovc kot slovenski selektor na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 2014. Zdovc je kariero profesionalnega košarkarja (in pozneje trenerja) začel v domačih Slovenskih Konjicah. Foto: EPA

Danes 54-letni Zdovc bo po Ivu Daneuu drugi Slovenec, ki mu bo uspel ta veliki met. Zdovc je v zelo imenitni družbi, v kateri sta tudi Kanadčan Steve Nash in Ukrajinec Aleksander Volkov, med trenerji pa Srb Svetislav Pešić.

Uradna predstavitev na slovesnosti, ki bo 18. junija
Kot je mednarodna košarkarska zveza sporočila v izjavi za javnost, so seznam članov hiše slavnih letnika 2020 objavili šele zdaj zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19. Nove člane Fibine košarkarske hiše slavnih, ki je v Miesu v Švici, bodo uradno predstavili na virtualni slovesnosti, ki bo 18. junija, skupaj z letnikom 2021.

Zdovc, ki je med igralsko kariere igral za različne klube doma in v tujini ter z njimi osvajal lovorike tako na državnih kot tudi mednarodnih ravneh, je pripadal vrhunski generaciji košarkarjev iz nekdanje Jugoslavije, ki je kraljevala v evropski košarki ob prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja.

Svetovni in evropski prvak ter olimpijski podprvak z nekdanjo Jugoslavijo, klubski prvak z Limogesem
Gre za generacijo košarkarjev, ki je osvajala medalje na vseh največjih tekmovanjih. Med drugim je Zdovc z jugoslovansko reprezentanco na olimpijskih igrah leta 1988 osvojil srebrno kolajno, leto pozneje (1989) zlato na evropskem prvenstvu, leta 1990 pa je z nekdanjo Jugoslavijo postal še svetovni prvak. Na klubski ravni je največji uspeh dosegel s francoskim Limogesem, s katerim je leta 1993 postal evropski klubski prvak. Po koncu kariere pa je bil med drugim dvakrat selektor slovenske reprezentance.

Na seznamu članov hiše slavnih letnik 2020 so tudi Litovec Modestas Paulauskas, Poljak Mieczyslaw Lopatka, Japonec Kenichi Sako, francoska košarkarica Isabelle Fijalkowski, Madžarka Agnes Nemeth in Južna Korejka Park Shin-ja.

Trenerske časti pa bosta ob Pešiću deležna tudi Argentinec Ruben Magnano in Američanka Tara VanDerveer.