S tem je potrdilo češki zdravstveni politiki, da je obvezno cepljenje otrok v njihovem najboljšem interesu, in zavrnilo pritožbo čeških družin. "Cilj je, da je vsak otrok zaščiten pred resnimi boleznimi s pomočjo cepljenja ali prek čredne imunosti," so dodali pri sodišču. Po njihovem mnenju češka zakonodaja ne krši pravice do zasebnega življenja. Sodniki so s 16 glasovi za podprli obstoječo češko zakonodajo, poroča BBC.

Policija in tožilstvo nista ugotovila suma kaznivega dejanja zlorabe. Foto: BoBo
Policija in tožilstvo nista ugotovila suma kaznivega dejanja zlorabe. Foto: BoBo

Primer je sodišče obravnavalo, potem ko se je nanj obrnilo več družin, ko so bile ali finančno kaznovane ali pa njihovim otrokom ni bil dovoljen vpis v vrtec, ker niso bili cepljeni. Na Češkem je obvezno cepljenje za otroke proti devetim boleznim, med drugim tetanusu, ošpicam in oslovskemu kašlju.

Sodišče je odločilo, da češka zdravstvena politika sicer pomeni vmešavanje v pravico do zasebnega življenja, vendar pa nad tem prevlada potreba po zaščiti javnega zdravja. Vsi obravnavani primeri so sicer povezani s predepidemičnim obdobjem.

To je bilo prvič, da je ESČP odločal glede obveznega cepljenja proti otroškim boleznim.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi to lahko vplivalo tudi na druge zakonodaje o obveznem cepljenju, na primer proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V več državah so se namreč že začele razprave o morebitni uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, da bi s tem dosegli čredno imunost. Odločitev sodišča bi lahko pri tem igrala pomembno vlogo, je ocenil pravni strokovnjak Nicolas Hervieu.