Spominsko obeležje za Daunteja Wrighta. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za Daunteja Wrighta. Foto: Reuters

V Brookyln Centru se je kljub uvedbi policijske ure zbralo več sto protestnikov, ki so se udeležili spominske slovesnosti za 20-letnim Dauntejem Wrightom. Skupina protestnikov se je pred sedežem policije spopadla s policisti v protiizgredni opremi. Lokalni mediji poročajo tudi o vlomih in ropanju v 20 trgovinah v trgovskem centru.

"Moj brat je umrl, ker so si želeli pritisniti na sprožilec," je na slovesnosti povedal polbrat Dallas Wright. Sorodniki so Daunteja Wrighta opisovali kot človeka, ki je opravljal več služb, da je lahko preživljal dvoletnega sina. "Bil je moje življenje, moj sin, nikoli več ga ne bom dobila nazaj. Zaradi napake? Zaradi nesreče?" je bila ogorčena njegova mati Katie Wright.

Policija v Brooklyn Centru je na ponedeljkovi tiskovni konferenci pokazala videoposnetek telesne kamere enega izmed policistov, na katerem je razvidno, da je policist poskušal vkleniti Wrighta, ta pa se je osvobodil iz njegovega prijema in sedel nazaj v avto. Priskočila je policistka, ki je večkrat vzkliknila "paralizator" (angl. taser), kar je standardni policijski postopek pred uporabo paralizatorja.

Vendar je nato Wrighta ustrelila s svojo pištolo. "Sranje, ustrelila sem ga," nato reče. Wrightov avtomobil se je po nekaj metrih vožnje zaletel v drugo vozilo, voznik je bil na mestu mrtev.

Medicinski izvedenec okrožja Hennepin je medtem v obdukciji potrdil, da je Wright umrl nasilne smrti, zaradi strelne rane v prsnem košu.

Shod protestnikov v Brooklyn Centru, kjer so sicer po prvem dnevu protestov uvedli policijsko uro. Foto: Reuters
Shod protestnikov v Brooklyn Centru, kjer so sicer po prvem dnevu protestov uvedli policijsko uro. Foto: Reuters

Šef policije: "Policistka nameravala uporabiti paralizator"

Šef policije v Brooklyn Centru Tim Gannon je na tiskovni konferenci v ponedeljek povedal, da je glede na videno streljanje bilo "nenamerno", preiskava pa še poteka. "Prepričan sem, da je policistka nameravala uporabiti paralizator, a ga je ustrelila z nabojem," je dejal Gannon in dodal, da ne more "storiti ničesar, da bi zmanjšal bolečino".

Policistko so identificirali kot Kim Potter s 26-letnim stažem, ki so jo po dogodku poslali na dopust.

Župan Brooklyn Centra Mike Elliot je na isti tiskovni konferenci sicer pozval k njeni razrešitvi. "Storil bom vse, da zagotovim pravico za Daunteja Wrighta. Dogodek se je zgodil ob najslabšem možnem času, ko nas gleda vsa skupnost, vsa Amerika, ves svet."

Wright je umrl v neposredni bližini sodišča, kjer poteka sojenje policistu Dereku Chauvinu zaradi smrtnega posredovanja proti Georgeu Floydu lani v Minneapolisu. Floyd je umrl, potem ko mu je policist okoli devet minut klečal na vratu. Njegova smrt je sprožila množične proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu v ZDA.

Kontrola prometa kot oblika nadlegovanja manjšin

Sorodna novica "Prosim, poberite mojega sina s tal": Po smrti temnopoltega Wrighta nasilni protesti

Smrt Wrighta v Brooklyn Centru se je zgodila z ustavitvijo med kontrolo prometa, ki jo policija pogosto uporablja kot obliko nadlegovanja voznikov iz manjšin. Ameriška zveza za državljanske svoboščine v Minnesoti je navedla raziskave, ki ugotavljajo, da je bilo 54 odstotkov voznikov, ustavljenih zaradi manjših kršitev opreme med januarjem in septembrom 2018 v Minneapolisu temnopoltih, čeprav Afroameričani predstavljajo le 19 odstotkov mestnega prebivalstva.

Wrighta so po navedbah Gannona sicer ustavili med rutinsko kontrolo prometa, pri čemer so ugotovili, da je potekla registracija njegovega vozila, med preverjanjem podatkov pa so odkrili še nikoli razrešen policijski nalog zanj. Šef policije je še dodal, da so v vozilu našli "viseč predmet z vzvratnega ogledala", kar je v Minnesoti prepovedano. Wrightova mati je v nedeljo medijem povedala, da jo je sin poklical, ko so ga ustavili "zaradi osvežilca zraka".