Pivo bo teklo v potokih. Če ne v Münchnu, pa v Dubaju. Foto: Reuters
Pivo bo teklo v potokih. Če ne v Münchnu, pa v Dubaju. Foto: Reuters

V četrtek so po nemških medijih zaokrožile informacije, da bi lahko emirat "izkoristil" odpoved slovite prireditve, ki v bavarsko prestolnico vsako leto privabi na tisoče ljudi. Dubaj naj bi namreč "puščavski Oktoberfest" načrtoval kot del svetovne razstave, katere organizator je letos.

In to še ni vse: namesto dva tedna, kolikor traja festival v Münchnu, naj bi v dubajski marini pivo teklo kar pol leta, od 7. oktobra letos do 31. marca prihodnje leto. Ljubitelje hmeljnega napitka nameravajo pritegniti s kar 33 šotori, ogromnim vrtiljakom in celo z repliko kipa, ki je središče dogajanja v Münchnu.

Dubajske oblasti naj bi projekt že odobrile

Informacij, ki jih je prvi objavil nemški časopis Bild, sicer za zdaj v Dubaju niso uradno potrdili, a, kot kaže, so vsaj nemški pivovarji in pivnice s projektom že seznanjeni, saj naj bi se že dogovorili za sodelovanje oz. za dobavo piva, ki ga bodo stregli v Dubaju.

Da potekajo pogovori o puščavski različici slovitega festivala piva, je za časopis Der Spiegel potrdil tudi vodja upravnega odbora berlinskega božičnega sejma in eden izmed soorganizatorjev Oktoberfesta v Dubaju Charles Blume. Zatrdil je, da so dubajske oblasti projekt že odobrile in da so dosegli tudi dogovor glede točenja alkohola.

Alkohol bo dovoljen, a izključno na prizorišču, pivci pa bodo morali naravnost v hotel

Kot je znano, je prodaja alkohola v Združenih arabskih emiratih strogo prepovedana, a po drugi strani so oblasti precej manj stroge, ko gre za turistična središča. Tudi v tem primeru so tako po Blumovih zagotovilih dovolili izjemo – a le, če se bodo turisti, ki se bodo odpravili na festival, nazaj v hotele odpeljali s posebnimi temu namenjenimi avtobusi in se ne bodo sprehajali po mestu. Kot je poudaril Blume, gre za kompromis, s katerim sta spoštovani obe tradiciji, arabska in nemška.

V Münchnu medtem vztrajajo, da bodo svoj izvirni Oktoberfest gotovo pripravili – načrtovan je za obdobje med 18. septembrom in 3. oktobrom –, a le, če bodo to dopuščale epidemične razmere. Nemčija se namreč trenutno bori s tretjim valom okužb s koronavirusom, zaradi česar so pod vprašajem že poletna potovanja in dopusti, kaj šele tako množično druženje, še piše Deutsche Welle.