Kai Havertz med akcijo za zadetek Chelseaja. Foto: AP
Kai Havertz med akcijo za zadetek Chelseaja. Foto: AP

Edini zadetek na tekmi je v 42. minuti dosegel Kai Havertz, ki se je sploh prvič vpisal med strelce v Ligi prvakov. Imenitno globinsko podajo je s sredine igrišča proti kazenskemu prostoru poslal Mason Mount, Havertz si je na njegovem robu žogo podal mimo Cityjevega vratarja Edersona, ga obšel in zatresel mrežo. 21-letni Nemec je septembra v London prišel iz Leverkusna. Slavje modrih v nemški režiji torej, saj iz te države prihaja tudi trener Thomas Tuchel.

Navijači Chelseaja slavijo na stadionu Dragao v Portu, na katerem se je zbralo 16.500 gledalcev. Foto: AP
Navijači Chelseaja slavijo na stadionu Dragao v Portu, na katerem se je zbralo 16.500 gledalcev. Foto: AP

City samo enkrat streljal v okvir vrat

Prvi polčas pred tem ni postregel z veliko pravimi priložnostmi, še najlepšo je imel v 14. minuti napadalec Chelseaja Timo Werner, ki pa z nekaj metrov ni dobro streljal, zato je bila žoga lahek plen Edersona. Kmalu zatem je bil Nemec nevaren še enkrat, vendar je zadel le zunanji del mreže. Na drugi strani je v 27. minuti Antonio Rüdiger v zadnjem hipu blokiral strel Phila Fodna.

Isti igralec se je znašel v prvi pravi priložnosti tudi v drugem polčasu, a je Cesar Azipilicueta v 68. minuti razrešil nevarnost in žogo izbil v kot. Na začetku 73. minute je bil po hitrem protinapadu rezervist Christian Pulišić blizu povišanja na 2:0, toda žoga je zletela mimo vrat.

Ob koncu je angleški prvak City pritiskal (tudi s Sergiom Agüerom), vendar je obramba Chelseaja, ki je v Premier ligi zasedel četrto mesto, zdržala vse nalete, tudi v 7-minutnem sodnikovem podaljšku. Na začetku zadnje minute je strel Riyada Mahreza le za las končal čez prečko. Nogometaši iz Manchestra so v napadu razočarali, saj so v okvir vrat sprožili samo en strel. V začetni postavi je marsikdo pogrešal Rodrija ali Fernandinha, v napadalni postavitvi pa je imel Raheem Sterling večer za pozabo.

Varovanci Pepa Guardiole so v zadnje pol ure pogrešali še pomoč Kevina De Bruyna, ki je moral zaradi poškodbe glave predčasno zapustiti zelenico. V 60. minuti je po tem prekršku nad Belgijcem po prostem strelu in podaji v kazenski prostor poskusil Sterling, a je žogo s telesom in roko blokiral Reece James. Sodnik Antonio Mateu Lahoz in VAR sta se strinjala, da 11-metrovke ni bilo.

Pri Chelseaju je v vezni vrsti vse niti igre sijajno povezoval najboljši igralec tekme N'Golo Kante.

Thomas Tuchel je prvi trener v zgodovini, ki je v dveh zaporednih finalih Lige prvakov vodil dve različni ekipi. Lani se je v finale uvrstil s PSG-jem, a moral priznati premoč Bayernu. Letos je bil uspešnejši. Chelsea je prevzel 26. januarja, potem ko ga je PSG odpustil dan pred božičem. Foto: AP
Thomas Tuchel je prvi trener v zgodovini, ki je v dveh zaporednih finalih Lige prvakov vodil dve različni ekipi. Lani se je v finale uvrstil s PSG-jem, a moral priznati premoč Bayernu. Letos je bil uspešnejši. Chelsea je prevzel 26. januarja, potem ko ga je PSG odpustil dan pred božičem. Foto: AP

Chelsea tretjič v mesecu in pol premagal City

Klub s Stamford Bridgea je edini londonski kolektiv z naslovom evropskega prvaka, prvega so modri osvojili leta 2012, ko so poskrbeli za šok sredi Münchna in po 11-metrovkah premagali Bayern. V sezoni 2007/08 so v finalu na enak način klonili pred Manchester Unitedom.

City je v finalu najelitnejšega evropskega tekmovanja igral prvič in ostaja pri eni evropski lovoriki, Pokalu pokalnih zmagovalcev iz sezone 1969/70. Guardiola je Ligo prvakov dvakrat osvojil z Barcelono (2009, 2011).

Na četrtem letošnjem obračunu Cityja in Chelseaja so še tretjič zmagali Londončani. 3. januarja je bil v Premier ligi s 3:1 boljši Manchester City, nato pa je Chelsea nanizal tri zaporedne uspehe. V polfinalu Pokala FA je 17. aprila na Wembleyju slavil z 1:0, v angleškem prvenstvu pa 8. maja na Etihadu z 2:1.


Liga prvakov, finale

MANCHESTER CITY - CHELSEA 0:1 (0:1)
Havertz 42.

Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Ruben Dias, Zinčenko, Bernardo Silva (64./Fernandinho), Gündogan, De Bruyne (60./Jesus), Mahrez, Sterling (77./Agüero), Foden.

Chelsea: Mendy, James, Thiago Silva (39./Christensen), Rüdiger, Azpilicueta, Jorginho, Kante, Chilwell, Werner (66./Pulišić), Mount (80./Kovačić), Havertz.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Statistika tekme

Streli: 7:8
V okvir vrat: 1:2
Koti: 3:1
Prekrški: 14:13
Posest žoge: 60:40 odstotkov


Foto: AP
Foto: AP

Prvaki v zadnjih 20 letih

2001 Bayern
2002 Real Madrid
2003 Milan
2004 Porto
2005 Liverpool
2006 Barcelona
2007 Milan
2008 Manchester United
2009 Barcelona
2010 Inter
2011 Barcelona
2012 Chelsea
2013 Bayern
2014 Real Madrid
2015 Barcelona
2016 Real Madrid
2017 Real Madrid
2018 Real Madrid
2019 Liverpool
2020 Bayern
2021 Chelsea

Tuchel iz lanskega pekla v letošnji raj