Alexander Nanau med zahvalnim govorom v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Alexander Nanau med zahvalnim govorom v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Kot je dejal Sassoli, zmagovalni film pokaže, kako pomembno je raziskovalno novinarstvo za svobodo, neodvisnost in svobodo govora. "Potrebujemo svobodne medije," je še dodal.

Sorodna novica Alexander Nanau v protest proti krizi romunske filmske industrije zavrnil nacionalno nagrado

Tragedija v klubu Colectiv leta 2015 je šokirala vso Evropo in skupina novinarjev je ob tem pokazala zavezanost svobodi informacije. V požaru v bukareškem klubu je umrlo 27 ljudi. Filmska ekipa je sledila ekipi novinarjev, ki so preučevali, zakaj je več žrtev z opeklinami umrla v bolnišnicah, čeprav njihove poškodbe niso bile življenjsko nevarne. Naleteli so na nepotizem in korupcijo, ob tem pa pokazali tudi, da pogumni in odločni ljudje lahko premagajo pokvarjene sisteme.

Prizor iz filma Kolektiv. Foto: Imdb, zajem zaslona
Prizor iz filma Kolektiv. Foto: Imdb, zajem zaslona

Poklon žrtvam in boj za resnico
Režiser filma Nanau je ob prevzemu nagrade povedal, da je to najprej nagrada žrtvam tragedije in njihovim družinam, ki še vedno niso dosegle pravice, niso dobile odškodnin, nihče ni bil spoznan za krivega.

Alexander Nanau. Foto: EPA
Alexander Nanau. Foto: EPA

Dodal je, da je to hkrati nagrada za odpor in pogum navadnih državljanov, ki so povedali resnico in leta 2016 spremenili romunsko družbo. Po režiserjevih besedah so imeli pogum, da so neodvisnim novinarjem povedali resnico, o kateri so ti obvestili javnost, ki je tako spoznala resnično stanje romunskega zdravstvenega sistema.

Film Kolektiv je med drugim prejel tudi nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic na lanskem Festivalu dokumentarnega filma (FDF).

Leta 2015 je izbruhnil požar v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi. Fotografija prikazuje dogodek. Foto: Reuters
Leta 2015 je izbruhnil požar v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi. Fotografija prikazuje dogodek. Foto: Reuters

Kinematografi med pandemijo
Sassoli je uvodoma opomnil, da je pandemija covida-19 močno prizadela kulturni sektor. Vendar so v minulih 15 mesecih, ki so bili zelo težki, evropske institucije pokazale veliko zavezanost kulturi in avdiovizualnemu sektorju. V času, ko ni bilo veliko kulture v živo, smo, kot je poudaril Sassoli, tudi spoznali, kako zelo jo potrebujemo, kako potrebujemo kino.

"Po obdobju, skozi kakršnega smo šli v zadnjem času, potreba ljudi po druženju, in to ne le v prostorih za razprave, temveč tudi v prostorih, kot so kinodvorane, raste. Kultura in film nista le izraz ustvarjalnosti in naše gospodarske vitalnosti, temveč tudi poudarjata raznolikost in demokratično vitalnost naših družb," je dejal Sassoli na slovesnosti, ki je potekala v hibridni obliki.

Za nagrado sta bila ob Kolektivu nominirana še filma
Danca Thomasa Vinterberga in Poljaka Jana Komasa. MMC-jevi recenziji:
Nažgani
Corpus Christi

Bartosz Bielenia, ki je odigral glavno vlogo v drugouvrščenem filmu Corpus Christi. Foto: EPA
Bartosz Bielenia, ki je odigral glavno vlogo v drugouvrščenem filmu Corpus Christi. Foto: EPA

Film Corpus Christi si lahko
še dobre tri tedne ogledate na
našem portalu
.

Pol ocene poslanci in pol občinstvo
Evropski parlament je nagrado lux ustanovil leta 2007 v podporo distribuciji evropskih filmov. Po novem jo podeljujejo v sodelovanju z Evropsko filmsko akademijo ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas, pri izbiri zmagovalca pa je bolj neposredno vključeno tudi občinstvo. Končno razvrstitev filmov sta določila najvišja povprečna ocena glasovanja občinstva in glasovanje evropskih poslancev, vsako od njiju je prineslo pol ocene. Vsi trije filmi so bili večinoma na ogled na spletu. Glasovanje občinstva je potekalo do 23. maja, poslanke in poslanci Evropskega parlamenta pa so lahko svoj glas oddali do 8. junija, so še sporočili iz Evropskega parlamenta. Nova različica nagrade se formalno imenuje lux – The European Audience Film Award by the European Parliament and the European Film Academy.

Kasper Dissing, producent filma Nažgani, ki se je uvrstil na tretje mesto. Foto: EPA
Kasper Dissing, producent filma Nažgani, ki se je uvrstil na tretje mesto. Foto: EPA

Zgodbe o Evropi, v Evropi, za Evropejce
Predsednica odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje Sabine Verheye je po razglasitvi zmagovalca izrazila zadovoljstvo, da so bili letos v proces v večji meri kot v preteklih letih vključeni državljani Evrope in da so si ljudje v težkih okoliščinah zaradi pandemije, ko so bili kinematografi zaprti, vseeno gledali filme in glasovali. Po njenem so vsi trije nominirani filmi odlični, vsi so bili nominirani za oskarja – film Nažgani ga je tudi dobil – tako da je bil letos izbor nominirancev prvovrsten. Zato tudi ne preseneča, da je bil rezultat zelo tesen, je še dejala predsednica odbora in sklenila, da vsi trije filmi "pripovedujejo zgodbe o Evropi, v Evropi, za Evropejce, vsak na svoj poseben način".