Kardinal Angelo Becciu. Foto: EPA
Kardinal Angelo Becciu. Foto: EPA

Med obtoženimi je kardinal Angelo Becciu, nekdanji vodja vatikanske finančno-obveščevalne enote, ki ga je papež Frančišek lani odpustil. Gre za obtožbo finančnih nepravilnosti proti najvišjemu predstavniku Vatikana do zdaj.

Prav tako je med obtoženimi Cecilia Marogna, ki naj bi na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani neupravičeno prejela vatikanska sredstva.

Na račun podjetja naj bi med leti 2018 in 2019 prejela 500.000 evrov sredstev. 39-letna podjetnica s Sardinije trdi, da je prejela plačilo za "varnostno svetovanje", je februarja letos poročal Catholic News Agency.

Logsic d.o.o. je na Ajpesu registriran kot podjetje za humanitarne dejavnosti.

Sojenje konec julija

Sorodna novica Vatikanska finančna afera: Prijeli direktorico družbe s sedežem v Ljubljani

Sojenje se bo po napovedih začelo 27. julija. Na sodišče je vabljenih več cerkvenih in laičnih uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti.

Domnevne nepravilnosti so od julija 2019 preiskovali različni vatikanski in italijanski organi. Preiskave so segle tudi v druge države, med drugim v Združene arabske emirate, Veliko Britanijo, ZDA, Luksemburg, Švico in Slovenijo.

Sporni nakup luksuzne nepremičnine v Londonu

Obtožena sta tudi dva italijanska posrednika, ki sta sodelovala pri nakupu stavbe za Vatikan v luksuznem predelu Londona.

Leta 2019 je bil odmeven primer zgrešene naložbe v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je Rimskokatoliška cerkev utrpela velike izgube. Za to naj bi bila zlorabljena tudi sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih cerkve.

Številne nepremičnine Vatikana v Italiji, Švici, Parizu in Londonu

Vatikanske nepremičnine sicer že dolga leta burijo duhove, zato se je vodja vatikanske administracije Nunzio Galantino letos odločil objaviti popoln seznam vseh nepremičnin Svetega sedeža po svetu.

"Ko ljudje rečejo, da večina nepremičnin v Rimu pripada Katoliški cerkvi in Vatikanu, to preprosto ni res," je takrat dejal Galantino po poročanju The Local Italie.

Londonske nepremičnine Vatikana vredne 108,5 milijona evrov

Sorodna novica Nov finančni škandal Vatikana, vpletena bi lahko bila tudi Slovenija

Kljub temu je Vatikan v Rimu lastnik okoli 3000 nepremičnin, številne luksuzne posesti pa ima tudi v Parizu, Londonu in Ženevi.

Prve nepremičnine so kupovali s sredstvi, ki so jih dobili od Italije kot kompenzacijo za posestva, ki jih je Italija prevzela od papeških ozemelj, ko je Vatikan leta 1929 postal suverena država.

V Parizu ima Vatikan 737 nepremičnin na površini 56.000 kvadratnih metrov v vrednosti 595,5 milijona evrov. V Švici, predvsem v Ženevi in Lausannu, imajo 140 posestev na površini 16.000 kvadratnih metrov v vrednosti več kot 91 milijonov evrov. V Londonu ima Vatikan 27 nepremičnin na 4600 kvadratnih metrih v vrednosti 108,5 milijona evrov, navaja thelocal.it.